Rotterdam verkennen aan de hand van pleinen. Hieronder volgt een selectie van bezienswaardige en bijzondere pleinen in Rotterdam.
Stadhuisplein
Het bekendste plein en stadshart van Rotterdam ligt aan de Coolsingel en kijkt uit op het klassieke Stadhuis. Traditioneel is dit de plek waar Feyenoordsupporters voetbalsuccessen vieren. Het Stadhuisplein is in 2014 op de schop gegaan en inmiddels is ook de aangrenzende Coolsingel onder handen genomen.
Stationsplein
Met de komst van het vernieuwde station is het Stationsplein een toeristische plek geworden. Het Stationsplein vormt een prachtige entree tot Rotterdam.
Kruisplein
Recht voor Rotterdam Centraal vinden we het Kruisplein, een wandelpromenade die een aantrekkelijke verbinding vormt met de binnenstad. Samen met de Westersingel vormt het Kruisplein de culturele as van Rotterdam. Het vernieuwde Kruisplein werd eind 2015 geopend.
Eendrachtsplein
Als je vanaf het Kruisplein via de Westersingel rechtdoor blijft lopen dan vind je aan de linkerkant het bescheiden Eendrachtsplein. Het plein staat onder meer in verbinding met de Oude Binnenweg, de Mauritsweg en de Westblaak. Op het Eendrachtsplein staat het roemruchte Santa Claus beeld. Verder wordt hier de biologische markt gehouden.
Beursplein
Het Beursplein vormt het middelpunt van het Rotterdams winkelgebied. Het plein bevindt zich tussen de Coolsingel en de Hoogstraat en staat in directe verbinding met de Koopgoot.
Churchillplein
Het Churchillplein is gelegen aan de zuidrand van de Coolsingel waar de Blaak, de Westblaak en de Schiedamsedijk samenkomen. In de omgeving van het plein staat het Maritiem Museum.
Raamplein
Bij het Timmerhuis bevindt zich het bescheiden Raamplein. Een geliefde plek voor mensen die werken en wonen in het Timmerhuis en passanten. In 2015 is het Louis Davidsmonument teruggekeerd op de plaats waar de bekende vooroorlogse artiest werd geboren.
Plein 1940
Verder zuidelijk aan de Leuvehaven is het uitgestrekte Plein 1940 gelegen. Het bekendste oorlogsbeeld staat hier: De Verwoeste Stad van Zadkine.
Binnenrotte
De Binnenrotte is een grote straat annex plein waar ooit de rivier Rotte liep en waar Rotterdam is ontstaan. Aan de Binnenrotte bevinden zich verschillende grote attracties waaronder de Markthal, de Laurenskerk en de Centrale Bibliotheek. Verder wordt de grootste markt er gehouden op verschillende dagen in de week: de Centrummarkt. De Binnenrotte is omgeturnd tot een modern en sfeervol stadsplein met veel groen, restaurants en terrassen.
Grotekerkplein
Nabij de Binnenrotte ligt het pittoreske Grotekerkplein aan de voorkant van de Sint-Laurenskerk. Op het plein staat het niet te missen standbeeld van Erasmus, het oudste openbare standbeeld van Nederland. Let ook op de nabijgelegen bronzen zitbank, een gedenkteken voor de Franse verlichtingsfilosoof Pierre Bayle die in Rotterdam stierf. Het Grotekerkplein vormt in de warmere maanden het decor van talrijke activiteiten
Hofplein
Het Hofplein vind je aan het noordelijke uiteinde van de Coolsingel. Deze drukke rotonde bevindt zich naast de Coolsingel en staat in verbinding met het Weena en de Schiekade in noordelijke richting. Het Hofplein is vaak het decor van voetbalfeesten en feestvierders springen daarbij niet zelden in de Hofpleinvijver.
Schouwburgplein
Het Schouwburgplein wordt omgeven door de Rotterdamse Schouwburg, De Doelen en Pathé. In 1996 werd het grootste plein van Rotterdam onder handen genomen door architect Adriaan Geuze, die er onder meer een verhoging aanbracht. Het Schouwburgplein, waar de meningen over verschillen, vormt het kloppend hart tijdens het International Film Festival Rotterdam.
Willemsplein
Het Willemsplein aan de voet van de Erasmusbrug grenst aan de Willemskade en de gedempte Zalmhaven. Aan het plein bevindt zich de opstapplaats voor de Spido-rondvaarten. De naam dankt het plein aan een bezoek van Willem III aan Rotterdam in 1851.
Wilhelminaplein
Als we de Erasmusbrug oversteken dan komen we uit bij het Wilhelminaplein in Rotterdam-Zuid. Aan het Wilhelminapier bevinden zich de Rotterdamse rechtbank, de Belastingdienst, het Nieuwe Luxor en de gelijknamige metro.
Afrikaanderplein
Verder zuidelijk vinden we het Afrikaanderplein waar ooit Wilhelmina voetbalde waaruit Feyenoord in 1912 is voortgekomen. Op woensdag en zaterdag wordt er de drukke Afrikaandermarkt gehouden.
Koningin Emmaplein
Het statige Koningin Emmaplein is gelegen aan de Westzeedijk tegenover het Museumpark. Het woonplein, een rijksmonument, krijgt vooral kleur dankzij de statige herenhuizen in neorenaissancestijl.
Westplein
Wat verder zuidwestelijk vinden we het Westplein dat in verbinding staat met de statige Parklaan. Aan het Westplein staan een paar rijksmonumenten.
Oostplein
Het Oostplein, een verkeersplein, bevindt zich op het meest oostelijke punt van de stadsdriehoek, het oorspronkelijke centrum van Rotterdam. Tot het bombardement van 1940 stond hier de kazerne van de Rotterdamse mariniers. Het Oostplein ligt niet al te ver de Erasmus Universiteit en de Hoge School Rotterdam en is al vele jaren een populair studenten uitgaansgebied.
Noordplein
Het oude Noordplein bevindt zich in het Oude Noorden. Bij het Noordplein ligt de Noorderburg die Het Oude Noorden verbindt met Crooswijk. Het Noordplein komt uit op de Noordsingel en de Zaagmolenkade, die beide het afstruinen waard zijn. Het Noordplein is steeds vaker het decor van evenementen en de wekelijkse Oogstmarkt.
Gelderse Plein
Het grotendeels omsloten Gelderse Plein herbergt o.m. horecazaken, het Mariniersmuseum en een hotel. Het Gelderse Plein, opgeleverd in 2015, kijkt uit op de Oude Haven.