Pleinen Rotterdam

Pleinen Rotterdam 2017-08-17T15:54:46+00:00

Hieronder volgt een selectie van de meest bezienswaardige pleinen van Rotterdam.

Stadhuisplein
Het stadshart van Rotterdam ligt aan de Coolsingel en kijkt uit op het Stadhuis. Traditioneel is dit de plek waar Feyenoordsupporters hun voetbalsuccessen massaal vieren. Het Stadhuisplein is in 2014 op de schop gegaan en spoedig zal ook de aangrenzende Coolsingel onder handen genomen worden.

Stationsplein
Met de komst van het vernieuwde station is dit plein een toeristische plek geworden. Het stationsplein vormt een perfect vertrekpunt voor je verkenning van Rotterdam.

Kruisplein
Recht voor Centraal Station ligt het Kruisplein, een wandelpromenade die een aantrekkelijke verbinding vormt met de binnenstad. Samen met de Westersingel vormt het Kruisplein de culturele as van Rotterdam. Het vernieuwde Kruisplein werd eind 2015 geopend.

Eendrachtsplein
Als je vanaf het Kruisplein via de Westersingel rechtdoor blijft lopen dan vind je aan de linkerkant het bescheiden Eendrachtsplein. Het plein staat onder meer in verbinding met de Oude Binnenweg, de Mauritsweg en de Westblaak. Op het Eendrachtsplein staat het roemruchte Santa Claus beeld.

Beursplein
Het Beursplein vormt het middelpunt van het Rotterdams winkelgebied. Het plein ligt tussen de Coolsingel en de Hoofdstraat en staat in directe verbinding met de Koopgoot.

Churchillplein
Het Churchillplein ligt aan de zuidrand van de Coolsingel waar de Blaak, de Westblaak en de Schiedamsedijk samenkomen. In de omgeving van het plein vind je het Maritiem Museum Rotterdam.

Raamplein
Bij het Timmerhuis vind je het Raamplein. Een geliefde plek voor mensen die werken en wonen in het Timmerhuis en passanten. In 2015 is het Louis Davidsmonument teruggekeerd op de plaats waar de artiest werd geboren.

Plein 1940
Verder zuidelijk aan de Leuvehaven ligt Plein 1940. Een bezienswaardigheid hier is het beeld De Verwoeste Stad gemaakt door de Franse kunstenaar Ossip Zadkine.

Binnenrotte
De Binnenrotte is een grote straat annex plein waar ooit de rivier Rotte liep. Aan de Binnenrotte liggen verschillende bezienswaardigheden waaronder de Markthal, de Laurenskerk en de Centrale Bibliotheek. Verder wordt de grote Centrummarkt er gehouden. De Binnenrotte is omgeturnd tot een modern en sfeervol stadsplein met veel groen en terrassen.

Grotekerkplein
Nabij de Binnenrotte ligt het pittoreske Grotekerkplein aan de voorkant van de Sint-Laurenskerk. Op het plein staat een niet te missen standbeeld van Erasmus, het oudste openbare standbeeld van Nederland. Let ook op de nabijgelegen bronzen zitbank, een gedenkteken voor de Franse verlichtingsfilosoof Pierre Bayle die in Rotterdam stierf. Vanaf mei is het Grotekerkplein het decor van een hele reeks activiteiten waaronder dans.

Hofplein
Het Hofplein vind je aan het noordelijke uiteinde van de Coolsingel. Deze drukke rotonde staat naast de Coolsingel in verbinding met het Weena en de Schiekade in noordelijke richting. Het Hofplein is vaak het decor van voetbalfeesten en feestvierders springen daarbij niet zelden in de Hofpleinvijver.

Schouwburgplein
Het Schouwburgplein wordt omgeven door de Rotterdamse Schouwburg, De Doelen en Pathé. In 1996 werd het grootste plein van Rotterdam onder handen genomen door architect Adriaan Geuzing, die er onder meer een verhoging aanbracht. Het Schouwburgplein vormt het kloppend hart tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Willemsplein
Het Willemsplein grenst aan de Willemskade en de gedempte Zalmhaven aan de voet van de Erasmusbrug. Op het plein bevinden zich parkeerplaatsen en de opstapplaats voor de Spido-rondvaarten. De naam dankt het plein aan een bezoek van Willem III aan Rotterdam in 1851.

Wilhelminaplein
Aan de linkerkant van de Erasmusbrug in Rotterdam Zuid ligt het Wilhelminaplein. Hier zijn de Rotterdamse rechtbank, de Belastingdienst en het Nieuwe Luxor gevestigd.

Afrikaanderplein
Verder zuidelijk vinden we het Afrikaanderplein waar ooit Wilhelmina voetbalde waaruit Feyenoord in 1912 is voortgekomen. Op woensdag en zaterdag wordt hier de drukke Afrikaandermarkt gehouden.

Koningin Emmaplein
Een chique woonplein gelegen aan de Westzeedijk tegenover het Museumpark. Het plein krijgt vooral kleur dankzij de statige herenhuizen in neorenaissancestijl. Het Koningin Emmaplein is een rijksmonument.

Westplein
Wat verder zuidwestelijk vinden we het Westplein dat in verbinding staat met de statige Parklaan. Aan het Westplein staan een paar rijksmonumentale gebouwen.

Oostplein
Dit verkeersplein (niet echt een plein te noemen) ligt bij metrostation Oostplein. Hier bevindt zich al decennia een populair studenten uitgaansgebied. Het Oostplein ligt niet al te ver de Erasmus Universiteit en de Hoge School Rotterdam.

Noordplein
Dit is een groot wat kaal plein wat regelmatig het decor is van markten en evenementen. Bij het Noordplein ligt de Noorderburg die Het Oude Noorden verbindt met Crooswijk. Het Noordplein komt uit op de Noordsingel en de Zaagmolenkade, die beide het afstruinen waard zijn.

Gelderse Plein
Dit fraaie, grotendeels omsloten plein herbergt o.m. horecazaken, een museum en een hotel en kijkt op de Oude Haven. Het Gelderse Plein werd opgeleverd in 2015.