Festivals en Evenementen Rotterdam 2021

Rotterdam is een van de beste festivalsteden ter wereld en verschillende keren gekozen tot beste festivalstad van Europa via IFEA World Festival & Event City. De combinatie van grote evenementen als het International Film Festival Rotterdam en North Sea Jazz en tal van kleinschalige Rotterdamse festivals vormen het geheim. De festivalkalender van City Rotterdam presenteert een actueel overzicht van de beste festivals en evenementen van Rotterdam. Blijf op de hoogte, laat je inspireren en vind jouw favoriete Rotterdamse festival!

Mei 2021 – Festivalkalender Rotterdam

5 mei 

Bevrijdingsfestival Rotterdam 300

Bevrijdingsfestival
Het Bevrijdingsfestival wordt gevierd in Het Park bij de Euromast. Een propvol programma met veel live muziek maar ook kunst, theater, debatten, kinderactiviteiten, een foodcourt en tal van andere programma’s rondom vrijheid.

18 t/m 22 mei 2021

Erasmusbrug Kop van Zuid

Eurovisie Songfestival 
Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar (opnieuw) plaats in Rotterdam! ‘Open Up’ is het thema van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Er zijn 2 halve finales; en zaterdag de finale. Gastland Nederland in finale. Locatie: Ahoy.


13 – 16 mei  

groothandelsgebouw

Dag van de Wederopbouw
De wederopbouw van Rotterdam wordt gevierd. Met verschillende activiteiten en rondleidingen kom je meer te weten over typische wederopbouwgebouwen en -stijlen.

20 – 30 mei

opera-dagen-rotterdam

Operadagen
10 dagen meer dan honderd operavoorstellingen verspreid over Rotterdam.

21 mei t/m 13 juni 

Van Nellefabriek Rotterdam 400x242

Architectuurmaand Rotterdam
De Rotterdam Architectuurmaand staat bol van architectuurevenementen waaronder Rotterdamse Dakendagen en de Dag van de Architectuur.


22 mei  

toffler-indoor-festival-rotterdam

Toffler Festival
Toffler is hét technofestival van Rotterdam. De harde beats komen van 12:00 tot 23:00 uit het Roel Langerakpark. 

Juni 2021 – Festivalkalender Rotterdam – festivals gaan dit jaar niet door

30 mei – 14 juni (niet bevestigd) 

KPN gebouw

Architectuurmaand Rotterdam
Verscheidene architectuurevenementen als Dakendagen en de Dag van de Architectuur. 


6 – 7 juni (niet bevestigd) 

Rotterdamse dakendagen

Rotterdamse Dakendagen
Een weekend lang Rotterdam beleven vanaf de daken. Op ruim 55 daken kun je borrels, concerten, sportactiviteiten en kinderprogramma’s verwachten.

5 – 6 juni (niet bevestigd) 

festivalwereldsdelftshaven

Werelds Delfshaven
Aan de Coolhavenkade alweer de 11e editie van Werelds Delfshaven. Tijdens het festival maak je kennis  met een bonte culturele mix van exotische dansen, poppentheater, circus, straat theater en veel meer.


4 – 6 juni (niet bevestigd)

rrrollend

Rrrollend
In juni 2019 wordt het Foodtruckfestival Rrrollend gehouden in Museumpark.

5 juni (niet bevestigd) 

boothstock-festival-rotterdam

Boothstock Festival
Luisteren naar de beste techno, house, R&B en hiphop verspreid over verschillende stages in het Kralingse Bos

3 – 6 juni (niet bevestigd) 

poetryfestivalrotterdam

Poetry International Festival
50e editie van het oudste poëziefestival van Rotterdam. Poetry International Festival Rotterdam serveert poëzie uit alle delen van de wereld verspreid over de stad. Vaste locatie: De Doelen


12 – 13 juni (niet bevestigd) 

KPN gebouw

Dag van de Architectuur
Fan van architectuur? Verscheidene bijzondere gebouwen en architectuuriconen houden Open Huis tijdens Dag van de Architectuur. Ook rondleidingen. Grotendeels gratis. 


17 juni – 4 juli (niet bevestigd)

 

midzomerfestivalkralingen

Midzomerfestival Kralingen
Twee weken lang genieten van kunst, poëzie, muziek, dans en theater op bijzondere locaties in Kralingen als de Botanische Tuin, de Hoflaankerk en meer. 

18 – 20 juni (niet bevestigd) 

bluegrassfestival

Bluegrass Festival
Het beste van bluegrass verzamelt zich weer op het Pijnackerplein in het Oude Noorden. Tijdens 9e editie  zijn er optredens van o.m. Tim Knol en Hackensaw Boys. 

18 – 26 juni (niet bevestigd) 

De Parade Rotterdam

De Parade
Het oudste rondreizende theaterfestival van Nederland start traditiegetrouw in Rotterdam in het Museumpark. In totaal zijn er zo’n 80 theater-, dans- en muziekvoorstellingen.

19 juni (niet bevestigd)

 

flamencofestivalrotterdam

Flamenco Festival Rotterdam
Hét Spaanse feest van Rotterdam met kwalitatieve flamenco uit binnen- en buitenland. Daarnaast workshops, Spaanse versnaperingen en volop leuke kinderactiviteiten. Het flamencofestival wordt gehouden op terrein van Podium Grounds.

24 juni – 11 juli (niet bevestigd) 

North sea jazz round town

North Sea Jazz Round Town
Een gratis en afwisselend programma met de beste Rotterdamse jazz in aanloop naar North Sea Jazz. Ruim 300 concerten op ruim 100 locaties verspreid over de stad. 

25 juni – 27  juni (niet bevestigd)

jazzfestival-hillegersberg

Jazzfestival Hillegersberg
Drie dagen lang jazz en andere muziekstijlen verspreid over drie podia in het hart van Hillegersberg. 36e editie; toegang gratis.

Juli 2021 – Festivalkalender Rotterdam

2 – 4 juli (niet bevestigd)

festival-rotterdamsekost-300

RotterdamseKost
Na zes edities is RotterdamseKost een zomerfestival geworden met als decor Het Park.  Verwacht restaurants, kookstudio’s, proeverijen, muziek en meer.

4 juli t/m 8 augustus (niet bevestigd)

kunsthal-live-zondag-rotterdam

Kunsthal Live op Zondag
In het Museumpark kan genoten worden van kunst, live muziek en hapjes en drankjes.

4 juli (niet bevestigd)

rondevankralingenrotterdam

Ronde van Kralingen
Sport en gezelligheid tijdens de Ronde van Kralingen. Naast de wielerronde is er ook een hardloopronde. Verder is er de Mijl van Kralingen, de Amateur Dameskoers en de Elitekoers voor heren. 

29 juni – 11 juli (niet bevestigd) 

North sea jazz round town

North Sea Jazz Round Town
Een gratis en afwisselend programma met de beste Rotterdamse jazz in aanloop naar North Sea Jazz. Ruim 300 concerten op ruim 100 locaties verspreid over de stad.9 t/m 11 juli (niet bevestigd)

northseajazzrotterdam

North Sea Jazz 
In Ahoy Rotterdam wordt het grootste indoor jazzfestival ter wereld gehouden. Ruim 150 optredens en 1300 artiesten onder het toeziend oog van 70.000 bezoekers.

3 juli (niet bevestigd)

expeditionfestival

Expedition Festival
Vijfde editie van het groeiende Expedition Festival. Dit keer vormt het Vroesenpark het decor van dance en livemuziek. Vier podia waar o.m. house en elektronische muziek klinkt. 

18 juli (niet bevestigd)

opendagfeyenoord

Open Dag Feyenoord
De Open Dag Feyenoord betekent elk jaar een stampvolle Kuip met bezoekers uit heel Nederland. Naast optredens, signeersessies en kinderactiviteiten is er traditiegetrouw de helikopter met daarin de nieuwe aanwinsten.

15 juli (niet bevestigd)

Eendrachtfestival

Eendracht Festival
Met ruim 130 acts verspreid over 19 locaties toont het Eendracht Festival wat Rotterdam creatief per scene in huis heeft. Eendrachtsplein en omgeving, van 14:30 tot 05:00 uur.14 – 25 juli (niet bevestigd)

roffamonamour

Roffa Mon Amour
Met een koptelefoon kijken naar niet alledaagse films van toen en nu. Locaties dit jaar vormen LantarenVenster en het Drijvend Paviljoen.

16 juli – 31 juli (niet bevestigd)

dakrotterdam

Dâk
Dâk is weer terug op Westblaak. 

20 – 24 juli (niet bevestigd)

Rotterdam Unlimited dance

Rotterdam Unlimited
Een van de grootste zomerfestivals van Europa strijkt weer neer in het centrum van Rotterdam. Grote blikvangers vormen de Battle of Drums, de optredens aan het Hofplein en natuurlijk het vermaarde Zomercarnaval.  

25 juli (niet bevestigd)

reggae-rotterdam-festival

Reggae Rotterdam
Grote namen uit nationale en internationale reggae-scene verspreid over 3 podia tijdens 4e editie in het Kralingse Bos. Verder een uitgebreide foodcourt.Augustus 2021 – Festivalkalender Rotterdam

4 – 22 augustus (niet bevestigd)

Pleinbioscoop

Pleinbioscoop
Een Rotterdamse traditie: Pleinbioscoop. Gedurende 19 zomeravonden krijg je in de openlucht het beste van het afgelopen filmjaar voorgeschoteld. Locatie Museumpark; stoel huur je voor euro. 

5 – 8 augustus (niet bevestigd)

degeheimetuin

De Geheime Tuin
Een festival met poëzie, live muziek, food, yoga en een silent disco. Elk jaar weer een andere geheime locatie.

6 – 7 augustus (niet bevestigd) 

bierfestival-hop

Bierfestival HOP
Het Wijkpark het Oude Westen wordt weer omgetoverd tot een waar bierfeest. Het leven vieren met speciaalbier.  


7 augustus (niet bevestigd) 

blijdorpfestival

Blijdorp Festival
Het Blijdorp Festival draait om muziek, kunst, cultuur en vrolijkheid. Techno, house, hiphop en meer. Locatie is Roel Langerakpark.

7 – 8 augustus (niet bevestigd)

ketelsaandekade

Ketels aan de Kade
Ketels aan de Kade laat je het Rotterdamse verleden ervaren in Historisch Delfshaven. Oude ambachten, troubadours, kookdemonstraties en meer. Bij 6e editie is thema boter, kaas en eieren.  


14 augustus (niet bevestigd)

rave-festival-rotterdam

Rotterdam Rave Festival
Rotterdam Rave is een technofestival met grote namen en lokale helden. Raven op het RDM-terrein op Heijplaat van 13:00 tot 23:00 uur. Afterparty Maassilo.

20 – 22 augustus (niet bevestigd)

Dag van de romantische muziek 300

Dag van de Romantische Muziek
In Het Park kan drie dagen genoten worden van klassieke en romantische muziek van topmusici verspreid over 5 podia. Ook het flaneren in klassieke outfits hoort tot de vaste ingrediënten.


21 augustus (niet bevestigd)

vrijevolkfestival

Vrije Volk Festival 
Muziek, kunst, fashion, eten, drinken, extravagante optredens en vrije geesten tijdens het Vrije Volk Festival. Van 13:00 tot 23:00 in het Vroesenpark.

28 augustus (niet bevestigd)

festival-camping-crooswijk

Waterfestival Rotte
Zaterdag 31 augustus tussen 11:00 en 18:00 uur wordt tussen de Zwaanshalskade en de Crooswijksebocht Waterfestival Rotte gehouden. Verschillende wateractiviteiten als roeien en suppen.September 2021 – Festivalkalender Rotterdam

4 – 5 september (niet bevestigd)

wereldhavendagen

Wereldhavendagen
Elk jaar wordt de haven van Rotterdam begin september groots gepresenteerd aan de kades van de Maas. Met circa 430.000 bezoekers het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. 42e editie.

5 september (niet bevestigd)

Nacht van de Kaap sfeer

Nacht van de Kaap
De Nacht van de Kaap laat het roemruchte verleden van Katendrecht als rosse buurt herleven. Tijdens de ‘Ode aan de Nacht’ klinken rijkelijk de levensliederen en sterke verhalen. Tickets vanaf 20 euro.

11 – 12 september (niet bevestigd)

muziek-op-de-rotte

Muziek op de Rotte
Drie dagen lang een divers muzikaal spektakel op de Rotte in het Oude Noorden. Klassiek, cross overs, jazz, balkanblues, wervelende percussie en meer. 12e editie.


11 – 13 september (niet bevestigd)

rrrollend

Rrrollend
In het Museumpark kun je 3 dagen genieten van talrijke keukens. Naast foodtrucks zijn er volop leuke activiteiten. 

12 september (niet bevestigd)

Baroeg

Baroeg Open Air
Een gratis muziekfestival in het Zuiderpark voor liefhebbers van stevige alternatieve muziekgenres. Drie podia met o.m. hardrock, metal, hardcore, industrial en punk. 11e editie; vanaf 12:00 uur.

12 – 13 september (niet bevestigd)

van-nellefabriek

Monumentendag
Talrijke Rotterdamse monumenten zijn gratis toegankelijk tijdens Monumentendag. Verder zijn er volop activiteiten rond de monumenten. Thema 2019: Plekken van Plezier.e.


18 – 20 september (niet bevestigd)

festival-djemaa-el-fna-rotterdam-300

Djemaa el Fna – Eetplein
Djemaa el Fna Rotterdam tovert Museumpark om tot een ware Marokkaanse marktplaats. Live cooking, muziek, theater en vooral internationale eetkramen. Marrakesh meets Rotterdam! Entree 6 euro.

20 september (niet bevestigd)

rondevankatendrecht

Harbour Tour
Het parcours van Harbour Tour voert door unieke plekken in de haven waar je normaal niet kunt komen. Reken verder ook op verrassende natuurgebieden. Je kunt kiezen voor afstanden van 70, 100 tot wel 135 km.

24 – 26 september (niet bevestigd)

camerajapanfestivalrotterdam

Camera Japan Festival
Rotterdam kleurt weer een beetje Japans tijdens de 14e editie van CAMERA JAPAN. LantarenVenster vormt het decor voor de beste Japanse films, workshops, eten en meer. Kick-off in WORM.

Oktober 2021 – Festivalkalender Rotterdam

3 oktober (niet bevestigd)

afestivaldowntown

A Festival Downtown
De beste elektronische muziek op verschillende locaties rondom het Eendrachtsplein. Verder o.m. hiphop en punk in programmering. Deels gratis; 6e editie.

4 oktober (niet bevestigd)

harbourrun

Harbour Run
Met deze unieke ‘obstacle run’ ren je dwars door de Rotterdamse haven. De start en finish vinden opnieuw plaats bij de RDM-werf. 7500 deelnemers verwacht.


4 oktober (niet bevestigd)

bibliotheekrotterdam

Kinderboekenfeest
Voor kinderen van 4-12 jaar uiteenlopende activiteiten rond het thema ‘Reis mee’. Van 12:00 tot 17:00 uur in de Centrale Bibliotheek.

7 t/m 11 oktober (niet bevestigd)

affr-rotterdam

AFFR 
Het Architectuur Film Festival Rotterdam presenteert films over architectuur en stedenbouw. LantarenVenster; openingsfilm in Theater Rotterdam. 


10 oktober (niet bevestigd)

geenwoordenmaardadenfestival

Geen Daden Maar Woorden Festival 
De Kaap is opnieuw het podium voor literair talent, woordkunstenaars en poëten. Een must voor liefhebbers van literatuur, muziek en spoken word.

23 en 24 oktober (niet bevestigd)

festival-jazz-international-rotterdam

Festival Jazz International
Rotterdamse en internationale jazzartiesten treden op verspreid over vijf locaties op de Kop van Zuid met LantarenVenster als hoofdlocatie.

28 oktober t/m 1 november (niet bevestigd)

festival-wffr-rotterdam

WFFR
Vijf dagen genieten tienduizend bezoekers van de belangrijkste en mooiste natuurfilms uit binnen- en vooral buitenland. Cinerama Rotterdam.


November 2021 – Festivalkalender Rotterdam

30 oktober t/m 8 november (niet bevestigd)

Bird muziekoptreden 300x200

10 dagen lang bruist de stad met honderden optredens verspreid over ruim 100 locaties. Nieuw Rotterdams poptalent ontdekken, speciale evenementen of simpelweg een leuke tijd hebben.

31 oktober (niet bevestigd)

popronderotterdam

Op één dag ruim 70 acts in Rotterdam tijdens dit landelijk reizend festival. Clubs, theaters, theaters, galeries, kerken en platenzaken doen allemaal mee.

11 t/m 15 november (niet bevestigd)

cross-comix-festival-rotterdam

Let’s get visual! Duik in de wondere wereld van de strips, visual storytelling, comedy en kruisbestuivingen. Festivallocaties 4e editie: Theater Rotterdam Schouwburg, Donner, Cinerama.

14 november (niet bevestigd)

intocht-sinterklaas-rotterdam

Sinterklaas Intocht

Sinterklaas zet weer voet aan Rotterdamse wal! De intocht begint om 12:30 op het Willemsplein en alles goed verloopt arriveert Sinterklaas om 14:25 op het Grote Kerkpein.

21 november (niet bevestigd)

toffler-indoor-festival-rotterdam

Toffler Indoor Festival
Toffler Indoor Festival wordt gehouden op een unieke, industriële locatie midden in de haven: de Onderzeebootloods.


25 t/m 28 november (niet bevestigd)

rec-festival-rotterdam

REC Festival
Festival met veel elektronische muziek waaronder techno, dance en hiphop. Kloppend hart is Annabel. 3e editie.

December 2021 – Festivalkalender Rotterdam

6 december (niet bevestigd) 

hefbrug

Bruggenloop
31e editie van de traditionele winterse bruggenloop. Het parcours van 15 km voert langs de iconische Rotterdamse bruggen.

14 december t/m 12 januari (niet bevestigd)

ijsvrij-park-festival-rotterdam

IJsvrijFestival
4e keer editie van het IJsvrij Festival, midden in het centrum op Plein 1940. Warme chocolademelk, Silent Disco en genieten van muziek en theater. Ruim 30.000 bezoekers.

31 december 

Nieuwjaarsnacht Rotterdam 300x200

Nationale Nieuwjaarsnacht
Voor 13e keer op rij wordt in Rotterdam de grootste vuurwerkshow van Nederland. Het Nationale Vuurwerk vindt plaats bij de Erasmusbrug. In 2019 zijn er ook vuurwerkshows in Nesselande en Hoek van Holland.

Januari 2022 – Festivalkalender Rotterdam

30 januari – 31 januari (niet bevestigd)

iffr logo

Filmfestival Rotterdam
In de laatste week van het Rotterdamse filmfestival neemt de sfeer en gezelligheid alleen maar toe met op de laatste zaterdag het vermaarde slotfeest in De Doelen, de Closing Party.


1 februari – 2 februari  (niet bevestigd)

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar
Traditiegetrouw wordt het Chinese Nieuwjaar in Rotterdam met een kleurrijke parade op de West-Kruiskade ingeluid. Festivalhart is Wijkpark Oude Westen, maar inmiddels zijn de Chinese activiteiten verspreid over heel de stad met locaties als Koopgoot, Markthal en Katendrecht.


3 februari – 7 februari (niet bevestigd)

Van Nellefabriek 1 (Robert Aarts)

Art Rotterdam Week 
Prominente kunstevenementen, kunstbeurzen, tentoonstellingen, pop-ups en veel meer maken allemaal deel uit van Art Rotterdam Week. Gratis pendelbussen tussen Van Nellefabriek, 4havengebied, Museumpark en Kop van Zuid.

5 februari – 7 februari  (niet bevestigd)

van-nellefabriek

Art Rotterdam 
Grootste Nederlandse beurs voor hedendaagse kunst. 21e editie, wederom gehouden in de iconische Van Nellefabriek. Art Rotterdam is onderdeel van de Art Rotterdam Week.

1 januari – 10 januari (nog niet bevestigd)

ijsvrij-park-festival-rotterdam

IJsvrijFestival
4e keer editie van het IJsvrij Festival, schaatsen midden in het centrum op Plein 1940. Warme chocolademelk, Silent Disco en genieten van muziek en theater. Ruim 30.000 ijsliefhebbers.


20 januari – 31 januari (nog niet bevestigd)

iffr

Filmfestival Rotterdam
Het grootste filmfestival van Nederland strijkt weer neer in Rotterdam. Gedurende 10 koude winterdagen kun je genieten van onafhankelijke internationale films en tal van leuke activiteiten en feestjes.

27 januari – 2 februari (nog niet bevestigd)

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar
Het Chinese nieuwjaar wordt in Rotterdam traditiegetrouw met een kleurrijke parade op de West-Kruiskade ingeluid. Daaromheen zijn tal van Chinese activiteiten waaronder muziek, dans, gastronomie en sprookjes.Februari 2022 – Festivalkalender Rotterdam

11 februari – 14 februari (niet bevestigd)

rotterdam-photo-festival

Rotterdam Photo
Als onderdeel van Art Rotterdam Week viert Rotterdam Photo het brede spectrum van fotografie. Je kunt ook muziekoptredens, foodtrucks en workshop verwachten. Locatie is Deliplein. 5e editie; entree 10 euro. 


12 februari – 14 februari (niet bevestigd)  

art-rotterdam

OBJECT Rotterdam
OBJECT Rotterdam presenteert een veelzijdig aanbod design, kunst, mode en architectuur. De designbeurs wordt gehouden in het HAKA gebouw. Onderdeel van de Rotterdam Art Week.

8 februari – 14 februari (niet bevestigd) 

Event World Tennis Tournament Rotterdam

World Tennis Tournament
Het ABN AMRO World Tennis Tournament wordt sinds 1973 gehouden in Ahoy Rotterdam. Goed voor ruim 122.000 bezoekers en een prijzengeld van 1.862.925 voor de winnaar.

Maart 2022 – Festivalkalender Rotterdam

6 maart (nog niet bevestigd)

museumnacht-rotterdam-kalender

Museumnacht010
Tientallen Rotterdamse musea en culturele instellingen openen ’s avonds hun deuren. Met één toegangspas kun je je onderdompelen in cultureel Rotterdam en tal van eigenzinnige feestjes.

6 – 14 maart (nog niet bevestigd)

woordnacht-rotterdam

Boekenweek Rotterdam
Een week lang is er van alles te doen in de Bibliotheek Rotterdam waaronder lezingen van bekende schrijvers. 

April 2022 – Festivalkalender Rotterdam

10 – 11 april (nog niet bevestigd)

Marathon Rotterdam erasmusbrug

Marathon Rotterdam
Op zondag 7 april vindt de 38e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats, het grootste sportevenement van Nederland. Duizenden amateurlopers en de wereldtop finishen op de Coolsingel.


14 – 18 april (nog niet bevestigd)

sportfilmfestival

Sportfilmfestival
Het Sportfilmfestival toont films, ontvangt prominente gasten uit de sportwereld en zoomt in op bijzondere sportgebeurtenissen.  De 4e editie vindt dit jaar plaats in LantarenVenster. Presentatie Wilfried de Jong.

15 – 17 april (nog niet bevestigd)

motelmozaique

Motel Mozaïque
Ontstaan in 2001 toen Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa was, biedt Motel Mozaïque performances, tours en optredens van internationale en nationale artiesten. Diverse locaties in de stad.

27 april (nog niet bevestigd)

Kralingsebos festival Koningsdag Rotterdam 300

Kralingse Bos Festival
Grootste festival op Koningsdag in Rotterdam. Op meerdere podia is er een breed muzikaal aanbod van inter(nationale) artiesten variërend van house tot hiphop. 

27 april 

Koningsdag vrijmarkt Rotterdam

Koningsdag
Koningsdag wordt in Rotterdam uitgebreid gevierd met grote festivals,  gezellige vrijmarkten, live muziek en leuke feestjes verspreid over de stad.