Rotterdam kent een groot en gevarieerd aanbod parken. Tel daarbij de vele tuinen, groene singels en rivieroevers bij op en je hebt een groene stad te pakken. Met zo’n 600.000 bomen kent Rotterdam van de grote Nederlandse steden het meeste aantal bomen per inwoner: 1 boom per inwoner. Van picknicken, barbecuen, sporten en zonnen in de zomer tot een stevige wandeling in de winter, er is altijd wel een reden om een Rotterdams park te bezoeken. Ook de gratis festivals trekken veel mensen naar de parken. Voor kinderen en hun ouders zijn de kinderboerderijen een geliefd tijdverdrijf. Hieronder een selectie van de fraaiste parken en groengebieden van Rotterdam.

Het Park joggen

Het Park 
centrum
Een van de bekendste parken van Rotterdam, simpelweg bekend als Het Park. Fraai aangelegd met veel wandelpaden en waterpartijen maken het park in het bijzonder bij zonnig weer een populaire recreatiebestemming. In Het Park worden veel festivals en evenementen gehouden. Een daarvan is het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland.

De Tuin terras Kralingseplas

Kralingse Bos 
oost
Het Kralingse Bos is een groot en heerlijk recreatiegebied gelegen in de wijk Kralingen. Misschien wel het aantrekkelijkste park van Rotterdam. Typerend voor dit populaire stadspark is de Kralingse Plas waar het park omheen ligt. Het Kralingse Bos is het populairste park in Rotterdam en werd al meerdere keren genomineerd als beste openbare ruimte van Nederland.

Boymans museumpark 300x220

Museumpark
centrum
In 1990 ontworpen  onder regie van Rem Koolhaas is het Museumpark een van de prominente culturele en architectonische gebieden in Rotterdam. Het Museumpark omvat inmiddels zeven musea waaronder het recent opgeleverde Depot Boijmans. In de zomer is het Museumpark regelmatig het decor van festivals waaronder de Parade en Pleinbioscoop.

Vroesenpark paviljoen

Vroesenpark
noord
Dit middelgrote stadspark bevindt zich tegenover diergaarde Blijdorp in Rotterdam-Noord. Ingericht als verblijfspark met o.m. picknick- en barbecue-mogelijkheden, een visvijver en ruimtes om te sporten waaronder een bootcampplek. Verder zit er een gezellig paviljoen met terras. In de zomer ook festivals in dit park.

Zuiderpark kanoverhuur 225x169

Zuiderpark
zuid
Het Zuiderpark is één van de grootste stadsparken van Nederland. Gelegen in het stadsdeel Charlois en omgeven door de wijken Carnisse, Zuidwijk en Pendrecht is het Zuiderpark zeer uitgestrekt met volop mogelijkheden om te sporten en te recreëren. Zo kun je er gratis tennissen, kanoën of een kinderboerderij bezoeken.

Park Schoonoord

Park Schoonoord
centrum
Een oase van rust, nabij Het Park bij de Euromast: Park Schoonoord.  Ongeveer 300 jaar maakte het deel uit van het buitenverblijf van de bankiersfamilie Mees. Grote bomen en bijzondere planten geven het parkje een intieme sfeer. Het openbare parkje zit goed verstopt en wordt daarom wel best bewaarde geheim van Rotterdam genoemd.

botanischetuinkralingen

Botanische Tuin Kralingen
oost
Bij het Kralingse Bos vind je de Botanische Tuin Kralingen. Het terrein van 0,54 hectare herbergt o.m. een rosarium, varentuin, een medicanale tuin, een verwarmde kas en een fontein. Een fijne plek om even de drukte achter je laten.

dakpark-rotterdam

Dakpark 
west
Gelegen tussen de wijken Schiemond en Delfshaven bovenop een winkelstrip is het Dakpark een bijzondere verschijning. Een kilometer lange strook met o.m. een mediterrane tuin, speeltuin, buurttuin, restaurant, watertrap en groenstroken waar konijnen grazen.

Arboretum Trompenburg

Arboretum Trompenburg
centrum
Een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bijzondere bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van het Rotterdamse centrum in de wijk Kralingen en is een ware schatkamer voor plantenkenners.

Meer groengebieden in Rotterdam

Naast de verscheidene parken zijn er nog veel meer groengebieden om te wandelen en te fietsen in Rotterdam. Bezoek bijvoorbeeld de 19e eeuwse architectuur van de groene singels, geniet van de levendigheid van de Nieuwe Maas of geniet van de landelijke omgeving van de Rotte en de Schie in noordelijke richting.

Parkkade Rivieroever Rotterdam

Rivieroevers Rotterdam 
centrum
Rotterdam telt drie rivieren: de Nieuwe Maas, de Schie en de Rotte. De oevers langs de Maas, maar ook de Rotte en de Schie zijn bezaaid met fiets- en wandelroutes die je de Rotterdamse rivieren en landelijke omgeving laten ontdekken.

Westersingel Rotterdam

Singels Rotterdam
centrum
De karakteristieke 19e eeuwse singels van Rotterdam vormen mooie groene wandel- en fietsroutes voor Rotterdammers en toeristen. Tot de mooiste singels behoren de  Heemraadssingel, Westersingel en de Noordsingel op de grens van het Oude Noorden.