Rotterdam kent een groot en gevarieerd aanbod parken. Tel daarbij de vele tuinen en groene singels bij op en je hebt een groene stad te pakken. Met 600.000 bomen kent Rotterdam van de grote Nederlandse steden het meeste aantal bomen per inwoner: 1 boom per inwoner. Van picknicken, barbecuen, sporten en zonnen in de zomer tot een stevige wandeling in de winter, er is altijd wel een reden om een Rotterdams park te bezoeken. Ook de gratis festivals trekken veel mensen naar de parken. Voor kinderen en hun ouders zijn de kinderboerderijen een geliefd tijdverdrijf. Hieronder vind je de belangrijkste parken en groengebieden van Rotterdam.

Het Park joggen

Het Park 
centrum
Een van de bekendste parken van Rotterdam wordt simpelweg Het Park genoemd. Het park is fraai aangelegd met veel wandelpaden en waterpartijen wat maakt dat het in het bijzonder bij zonnig weer een populaire recreatiebestemming is. In Het Park worden veel festivals en evenementen gehouden zoals het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland.

De Tuin terras Kralingseplas

Kralingse Bos 
oost
Het Kralingse Bos is een groot en heerlijk recreatiegebied gelegen in de wijk Kralingen en misschien wel het aantrekkelijkste park van Rotterdam. Typerend voor dit populaire stadspark is de Kralingse Plas waar het park omheen ligt. Het Kralingse Bos is het populairste park in Rotterdam en werd al meerdere keren genomineerd als beste openbare ruimte van Nederland.

Museumpark Rotterdam park

Museumpark
centrum
Het Museumpark werd in 1990 ontworpen door bureau OMA onder regie van Rem Koolhaas. Het Museumpark is een modern vormgegeven park met een evenemententerrein en een ondergrondse parkeergarage en omgeven door zes musea. In de zomer strijkt de Parade neer in het Museumpark.

Vroesenpark paviljoen

Vroesenpark
noord
Dit groene stadspark in Blijdorp in Rotterdam-Noord is ingericht als verblijfspark met o.m. picknick- en barbecuemogelijkheden, een visvijver en ruimte om te sporten waaronder een bootcampplek. Verder zit er een paviljoen met terras. In het Vroesenpark vinden af en toe festivals plaats.

Zuiderpark 600x287

Zuiderpark
zuid
Het Zuiderpark is een van de grootste stadsparken van Nederland. Het park bevindt zich in het stadsdeel Charlois en wordt omgeven door de wijken Carnisse, Zuidwijk en Pendrecht. Het Zuiderpark is zeer uitgestrekt met volop mogelijkheden om te sporten en te recreëren. Zo kun je er gratis tennissen, kanoën, een kinderboerderij bezoeken of fietsen en wandelen op de vele wandel- en fietspaden.

Park Schoonoord

Park Schoonoord
centrum
Park Schoonoord, een oase van rust, is ongeveer 300 jaar oud en behoorde tot het buitenverblijf van de bankiersfamilie Mees. Grote bomen en bijzondere planten geven het parkje een intieme sfeer. Het openbare parkje bevindt zich naast Het Park en wordt met reden het best bewaarde geheim van Rotterdam genoemd.

botanischetuinkralingen

Botanische Tuinen Rotterdam
oost
Bij het Kralingse Bos vind je de Botanische Tuin Kralingen. Het terrein van 0,54 hectare herbergt een rosarium, een varentuin, een medicanale tuin, een verwarmde kas en een fontein.

dakpark-rotterdam

Dakpark 
west
Misschien wel het origineelste park van Rotterdam. Het Dakpark, gelegen tussen de wijken Schiemond en Delfshaven bovenop een winkelstrip, is een kilometer lange strook met o.m. een fraaie mediterrane tuin, een grote speeltuin, een buurttuin, een restaurant, een watertrap en uitgestrekte groenstroken waar konijnen onbezorgd grazen. Op zondagochtend yoga voor de liefhebbers.

Arboretum Trompenburg

Arboretum Trompenburg
centrum
Een prachtig aangelegde plantentuin met een grote collectie bijzondere bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. De tuin ligt aan de rand van het Rotterdamse centrum in de wijk Kralingen en is een ware schatkamer voor plantenkenners.

Meer groengebieden in Rotterdam

Naast de verscheidene parken zijn er nog veel meer groengebieden om te wandelen en te fietsen in Rotterdam. Bezoek bijvoorbeeld de 19e eeuwse architectuur van de groene singels, geniet van de levendigheid van de Nieuwe Maas of geniet van de landelijke omgeving van de Rotte en de Schie in noordelijke richting.

Parkkade Rivieroever Rotterdam

Rivieroevers Rotterdam 
centrum
Rotterdam telt drie rivieren: de Nieuwe Maas, de Schie en de Rotte. De oevers langs de Maas, maar ook de Rotte en de Schie zijn bezaaid met fiets- en wandelroutes die je de Rotterdamse rivieren en landelijke omgeving laten ontdekken.

Westersingel Rotterdam

Singels Rotterdam
centrum
De karakteristieke 19e eeuwse singels van Rotterdam vormen mooie groene wandel- en fietsroutes voor zowel Rotterdammers als toeristen. Tot de hoogtepunten behoren de Westersingel, de Heemraadssingel en de Noordsingel op de grens van het Oude Noorden.