De Haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Tussen 1962 en 2004 was ze zelfs de grootste haven ter wereld. The Port of Rotterdam strekt zich uit over een lengte van maar liefst ruim 40 kilometer en een oppervlakte van ca. 12.500 hectare, zo groot als 25.000 voetbalvelden.

De belangrijkste activiteit in de haven van Rotterdam is de overslag van goederen in containers en bulktransport en verwerking van ruwe aardolie, minerale olie, ertsen en steenkolen. 

Havens in Rotterdam

De wereldhaven Rotterdam was 7 eeuwen geleden een niets betekende vissersplaats (Oude Haven), maar wel gunstig geleden bij de samenvloeiing van de Maas en de Rijn en op korte afstand van de Noordzee. Na de oprichting van de VOC (1602) en WIC (1621) kreeg de handel nieuwe impuls en werden de Wijnhaven en Leuvehaven gegraven, de eerste grote planmatige stadsuitbreiding van Rotterdam. Onder invloed van de industriële revolutie (vanaf 1850) vonden veel havenuitbreidingen plaats. Vanaf 1872 met het gereedkomen van de Nieuwe Waterweg kreeg Rotterdam een directe snelle verbinding met de Noordzee. Vanaf ca. 1875 worden de eerste havens op Zuid aangelegd. Lodewijk Pincoffs is de eerste die de sprong naar Zuid waagt.

Tussen 1900 en 1940 worden in Rotterdam Zuid de Rijnhaven, de Maashaven, de Waalhaven (grootste gegraven havenbekken ter wereld) en de 1e Petroleumhaven gegraven.

Na de 2e Wereldoorlog breidde de haven zich verder uit naar de Noordzee. De havens in het Botlekgebied met de petrochemische industrie, in Europoort met de overslag en verwerking van aardolie en de 1e Maasvlakte met de overslag van erts, aardolie en containers.

De laatst gerealiseerde haven is de 2e Maasvlakte in 2013, die voor een deel in de Noordzee is gebouwd.

Terras Oude Haven

Oude Stadshavens

In de havenrondvaart van rederij Spido zie je in 75 minuten de indrukwekkende skyline van Rotterdam en een aantal havens rond het Centrum. Ideaal voor de individuele reiziger die in korte tijd Rotterdam van af het water wil zien.

Heijplaat en Waalhaven

Waalhaven en Heijplaat

Het schiereiland met de havenwijk Heijplaat ligt tussen de Waalhaven en Eemhaven. De woonwijk is in de jaren 20 gebouwd voor de arbeiders van de RDM.

M4H Rotterdam

Merwe- Vierhavens (M4H)

Het Merwe- Vierhavens (M4H) gebied in Rotterdam West wordt de nieuwe hotspot van Rotterdam. Het havengebied aangelegd in 1920-1930 was in de jaren 70 de grootste fruithaven ter wereld. Nu wordt het herontwikkeld tot het makers district. Je vindt er de Drijvende boerderij, het grootste dakpark, diverse brouwerijen en veel creatieve bedrijven.

Haven Rotterdam Maasvlakte

2e Maasvlakte

Ga mee aan boord en laat je in 60 minuten meevoeren langs nieuwe kades en containerterminals op Maasvlakte 2, de nieuwste uitbreiding van de haven. Ervaar zelf hoe groot de containerschepen zijn. Dichterbij het modernste havengebied in actie kun je niet komen. Ideaal van de individuele reiziger.

Activiteiten in de haven van Rotterdam

Bekijk hier de leukste activiteiten in de haven van Rotterdam

Havenmuseum Rotterdam 300x225

Maritiem- en havenmuseum

In de tour van 60 minuten met deze amfibiebus zie je tijdens de stadsrit het centrum Rotterdam. Dan komt de ‘splash’: de duik in de Maas waarna de bus als boot verder door het water vaart langs de spectaculaire skyline van de stad!

Spido

Spido Rondvaart

In de havenrondvaart van rederij Spido zie je in 75 minuten de indrukwekkende skyline van Rotterdam en een aantal havens rond het Centrum. Ideaal voor de individuele reiziger die in korte tijd Rotterdam van af het water wil zien.

Bustour rotterdam

Rondleiding Rijnhaven en Katendrecht

Het gebied rond de Rijnhaven (1895) wordt herontwikkeld tot een attractief woon- en uitgaansgebied met hoogbouw en moderne architectuur. In deze rondleiding worden het heden en de ambitieuze plannen gecombineerd met het roemruchte verleden van zeemanswijk Katendrecht en de geschiedenis van de Holland Amerika Lijn en de landverhuizers vertelt.

Futureland 2e maasvlakte

Futureland

Bezoek Futureland, het expositiecentrum van de Port of Rotterdam op de 2e Maasvlakte.