Maritiem Museum Rotterdam

Het Maritiem Museum bevindt zich in het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad waar de haven van Rotterdam ooit begon.

Het Maritiem Museum Rotterdam presenteert een origineel en gevarieerd aanbod tentoonstellingen en evenementen gericht op de maritieme wereld. Verspreid over verschillende zalen zijn er een vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Erg leuk voor kinderen is de ‘Offshore Experience’, een levensechte ervaring hoe het er aan toe gaat op een platform op zee.

Mis evenmin de aangrenzende (gratis) Museumhaven, de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Het Maritiem Museum Rotterdam won verschillende prijzen waaronder de Museumprijs 2018.

Vaste collectie Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam omvat een bonte verzameling van scheepsmodellen, tekeningen, schilderijen, cartografische verzamelingen, foto’s, films, gebruiksartikelen, scheepsmeubilair, serviesgoed, kleding en navigatie-apparatuur. De basiscollectie stamt uit 1852 en omvat inmiddels ruim 850.000 objecten uit zes eeuwen maritieme geschiedenis. De collectie illustreert de Nederlandse maritieme geschiedenis van de prehistorische kano tot de hightech offshore wereld.

Topstukken zijn o.m. het Mataró-model (met ruim 600 jaar het oudste scheepsmodel van Europa), de Itinerario van Jan Huygen van Linschoten (één van de belangrijkste reisverslagen ter wereld) en een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu (een verzameling VOC-kaarten die driehonderd jaar lang in Engeland lagen).

Tijdelijke exposities

In het Maritiem Museum Rotterdam lopen verschillende tijdelijke tentoonstellingen. Het idee is dat ze gericht moeten zijn op drie generaties: kinderen van 4 tot 12 jaar, de ouders en de grootouders. Bekijk de lopende tentoonstellingen van het Maritiem Museum hier.

Maritiem Museum met kinderen

In het Maritiem Museum worden het hele jaar door tentoonstellingen georganiseerd speciaal voor kinderen. Het Maritiem Museum Rotterdam is dan ook een regelrechte aanrader voor kinderen. Zo leren bij de Kinder-Doe-Tentoonstelling Professor Plons kinderen van 4 tot 12 jaar spelenderwijs over schepen en de Rotterdamse haven. De multimediale havenpresentatie MainPort Live brengt met beeld, geluid en live beelden het ritme van de Rotterdamse haven terug in de stad. En last but not least is er de ‘Offshore Experience’ waarmee kinderen een platform levensecht ervaren.

Havenmuseum

Naast het Maritiem Museum langs de Leuvehaven bevindt zich de in 2017 vernieuwde Museumhaven. Hier liggen historische schepen uit de 19de en 20de eeuw in werkende staat. Vrachtschepen, een parlevinker, sleepboten, havenkranen en machines. Een aantal historische schepen zijn te bezoeken en in de zomermaanden kunnen vaartochten gemaakt worden op een aantal bijzondere historische schepen. Houd ook het Maritiem Festival in de nazomer in de gaten wanneer alle historische schepen in de haven toegankelijk zijn

Leuvepaviljoen

In de Maritiem Museum Haven vind je ook spinternieuwe Leuvepaviljoen. In dit in het oog springende gebouw bevindt zich een informatiecentrum over de Rotterdamse haven. Ook zijn er werkplaatsen. Loeve verwent het publiek met ijs, koffie en wafels. Ook er is een aangenaam terras aan de kade.  Een nieuwe hotspot in het maritieme hart van Rotterdam.

Bezoekersinformatie

Adres:

Maritiem Museum
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam
0031-(0)10 41 32 680

Meer info over openingstijden en toegangsprijzen

Website Museum

Bereikbaarheid openbaar vervoer

Het Maritiem museum is goed bereikbaar wandelen of met de tram, bus, metro, trein, waterbus en taxi.

  • Vanaf Centraal Station Rotterdam loop je in een kwartiertje naar het Maritiem Museum.
  • Trams vanaf CS: lijn 8 richting Spangen, lijn 23 richting Beverwaard en lijn 25 richting Carnisselande
  • Bus: lijn 32 halte Westblaak
  • Metro: Station Beurs of station Leuvehaven
  • Trein: Centraal station Rotterdam of station Blaak
  • Waterbus: Halte Erasmusbrug
  • Watertaxi: Halte 47 Leuvehaven

Rondleiding

Bezoek met een goed ingevoerde gids de oude Rotterdamse stadshavens en de Museumhaven.  Kom alles te weten over de oorsprong van de Rotterdamse haven en de rijke maritieme geschiedenis.