Rotterdam kent een gevarieerd museumaanbod en hieronder hebben we de bekendste en interessantste Rotterdamse musea voor je op een rijtje gezet.

Boymans museumpark 300x220

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
Met enige afstand het bekendste Rotterdamse museum: Museum Boijmans Van Beuningen. In Boijmans kun je Nederlandse en Europese topstukken bekijken van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw met alle grote namen. Let op: museum is dicht vanwege verbouwing.

Havenmuseum Rotterdam 650x488

Maritiem Museum Rotterdam
Leuvehaven 1
Het Maritiem Museum behoort tot de internationale top van de scheepvaart- en havenmusea. De winnaar van de Museumprijs 2018 toont op een originele wijze de maritieme wereld voor jong en oud. Ook is er een gratis buitengedeelte met historische schepen en oude havenkranen.

Terras Nai

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Het veelzijdige Nieuwe Instituut is gericht op architectuur, design en e-cultuur. Het bewaren en toegankelijk maken van archieven en collecties van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen is een rijkstaak die het Nieuwe Instituut vervult. Het Nieuwe Instituut beheerst tevens het Huis Sonneveld.

Wereldmuseum 300x219

Wereldmuseum
Willemskade 25
Op een chique locatie op de hoek van de Willemskade en de Veerhaven staat het Wereldmuseum. De collectie is goed voor ruim 1800 objecten uit Afrika, Oceanië, Azië en Amerika. Naast kunst herbergt het Wereldmuseum ook een museumcafé en -winkel. 

Fotomuseum Rotterdam 300x201

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
Het Nederlandse Fotomuseum zit gevestigd in het fotogenieke Las Palmas op de Wilhelminapier. Fotoliefhebbers worden op hun wenken bediend met een rijk geschakeerd tentoonstellingsprogramma, archieven van Nederlandse fotografen en verscheidene tijdelijke foto-exposities.

Depot Museum Boijmans Rotterdam bouw

Depot Museum Boijmans
Museumpark
In het Museumpark is in november 2021 het Depot van Museum Boijmans geopend. Het Depot is het eerste kunstdepot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie van 151.000 kunststukken. Het ontwerp is van architectenbureau MVRDV die ook de Markthal hebben ontworpen.

Kunsthal Rotterdam 300x225

Kunsthal
Westzeedijk 341
De eerste Kunsthal van Nederland toont tijdelijke tentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Dankzij de grote oppervlakte kunnen vijf exposities tegelijkertijd worden gehouden. Het gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas, trekt architectuurliefhebbers uit heel de wereld.  

chabot-museum-rotterdam

Chabot Museum
Museumpark 11
En als je toch in het Museumpark bent, bezoek dan ook het charmante Chabotmuseum. Het museum, gewijd aan de kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot, is gevestigd in een unieke villa uit 1938 in de bouwstijl het Nieuwe Bouwen.

natuurhistorischmuseum

Natuurhistorisch Museum
Westzeedijk 345
Het grootste natuurmuseum van Nederland. Naast een collectie van 400.000 objecten biedt het Natuurhistorisch Museum een uitgebreid educatief programma. Het museum is gevestigd in Villa Dijkzigt. 

Mariniersmuseum

Mariniersmuseum
Wijnhaven 7-13
In het Mariniersmuseum, pal naast het Witte Huis, maak je kennis met een bijzondere elite eenheid: het Korps Mariniers. Bijzondere verhalen en beeldmateriaal tonen een inkijk in het leven van de mariniers. In 2017 werd het Mariniersmuseum gekozen als leukste uitje van Zuid-Holland.

Landverhuizersmuseum

Landverhuizers museum
Museumpark
Het Landverhuizers museum zal in 2023 in de Fenixloods op Katendrecht in Rotterdam openen. Het museum zal met een presentatie en hedendaagse kunst de miljoenen landverhuizers herdenken die in de negentiende eeuw Europa en Rotterdam achter zich lieten.