Rotterdam kent een gevarieerd museumaanbod en hieronder hebben we de bekendste en interessantste Rotterdamse musea voor je op een rijtje gezet.

Boymans museumpark 300x220

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
Met enige afstand het bekendste Rotterdamse museum: Museum Boijmans Van Beuningen. In Boijmans kun je Nederlandse en Europese topstukken bekijken van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw met alle grote namen. Let op: museum is dicht vanwege verbouwing.

Schermafbeelding 2018-06-03 om 12.50.49

Maritiem Museum Rotterdam
Leuvehaven 1
Het Maritiem Museum behoort tot de internationale top van de scheepvaart- en havenmusea. De winnaar van de Museumprijs 2018 toont op een originele wijze de maritieme wereld voor jong en oud. Ook is er een gratis buitengedeelte met historische schepen en oude havenkranen.

Terras Nai

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
Het veelzijdige Nieuwe Instituut is gericht op architectuur, design en e-cultuur. Het bewaren en toegankelijk maken van archieven en collecties van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen is een rijkstaak die het Nieuwe Instituut vervult. Het Nieuwe Instituut beheerst tevens het Huis Sonneveld.

chabot-museum-rotterdam

Chabot Museum
Museumpark 11
En als je toch in het Museumpark bent, bezoek dan ook het charmante Chabotmuseum. Het museum, gewijd aan de kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot, is gevestigd in een unieke villa uit 1938 in de bouwstijl het Nieuwe Bouwen.

Fotomuseum Rotterdam 300x201

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
Het Nederlandse Fotomuseum zit gevestigd in het fotogenieke Las Palmas op de Wilhelminapier. Fotoliefhebbers worden op hun wenken bediend met een rijk geschakeerd tentoonstellingsprogramma, archieven van Nederlandse fotografen en verscheidene tijdelijke foto-exposities.

Stadskantoor Timmerhuis Rotterdam

Museum Rotterdam
Rodezand 26
Sinds februari 2016 zit Museum Rotterdam gevestigd in het Timmerhuis, een  creatie van het bureau van Rem Koolhaas. Met een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen vertelt Museum Rotterdam de geschiedenis van de stad.

Kunsthal Rotterdam 300x225

Kunsthal
Westzeedijk 341
De eerste Kunsthal van Nederland toont tijdelijke tentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Dankzij de grote oppervlakte kunnen vijf exposities tegelijkertijd worden gehouden. Het gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas, trekt architectuurliefhebbers uit heel de wereld.  

Wereldmuseum 300x219

Wereldmuseum
Willemskade 25
Op een chique locatie op de hoek van de Willemskade en de Veerhaven staat het Wereldmuseum. De collectie is goed voor ruim 1800 objecten uit Afrika, Oceanië, Azië en Amerika. Naast kunst herbergt het Wereldmuseum ook een museumcafé en -winkel. 

Mariniersmuseum

Mariniersmuseum
Wijnhaven 7-13
In het Mariniersmuseum, pal naast het Witte Huis, maak je kennis met een bijzondere elite eenheid: het Korps Mariniers. Bijzondere verhalen en beeldmateriaal tonen een inkijk in het leven van de mariniers. In 2017 werd het Mariniersmuseum gekozen als leukste uitje van Zuid-Holland.

natuurhistorischmuseum

Natuurhistorisch Museum
Westzeedijk 345
Het grootste natuurmuseum van Nederland. Naast een collectie van 400.000 objecten biedt het Natuurhistorisch Museum een uitgebreid educatief programma. Het museum is gevestigd in Villa Dijkzigt. 

Depot Museum Boijmans Rotterdam bouw

Depot Museum Boijmans
Museumpark
In het Museumpark opent in 2020 het nieuwe Depot van Museum Boijmans. Het Collectiegebouw is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie van 151.000 kunststukken. Het ontwerp is van architectenbureau MVRDV die ook de Markthal hebben ontworpen.

Landverhuizersmuseum

Landverhuizers museum
Museumpark
Het Landverhuizers museum zal in 2023 in de Fenixloods op Katendrecht in Rotterdam openen. Het museum zal met een presentatie en hedendaagse kunst de miljoenen landverhuizers herdenken die in de negentiende eeuw Europa en Rotterdam achter zich lieten.