Introductie Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut richt zich op architectuur, design en elektronische cultuur wat samenkomt in een museum, een bibliotheek, een archief en een cultureel podium. In Het Nieuwe Instituut (voorheen het Nederlandse Architectuurinstituut) worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. In totaal gaat het om ongeveer 700 archieven van Nederlandse architecten en bouwkundigen. Verder zijn er tijdelijke tentoonstellingen en bijeenkomsten over o.m. grafisch ontwerp, mode, games en interieurarchitectuur. Dankzij internationale samenwerking wordt er actuele architectuur uit alle windstreken in wisselende exposities getoond wat ook ook veel buitenlandse bezoekers trekt.

Tijdelijke tentoonstellingen Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut kent een divers aanbod tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk hier de actuele agenda van Het Nieuwe Instituut.

Eten en drinken Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is met een café, een restaurant en een zonovergoten terras ook een inspirerende uitgaansplek. Zo werd Het Nieuwe Café uitgeroepen tot beste Museumcafé van Nederland. Het Nieuwe Café kent een mediterraanse kaart met smaakvolle verse seizoengerechten. Het grote terras aan de karakteristieke vijver mag gerekend worden tot de beste terrassen van Rotterdam.

Huis Sonneveld

Met het entreebewijs van Het Nieuwe Instituut kun je ook de museumwoning Huis Sonneveld bezoeken dat zich vlak bij het Het Nieuwe Instituut bevindt. De unieke museumwoning Huis Sonneveld (1933) is één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het huis werd ontworpen door het vermaarde Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt die ook de Van Nelle Fabriek voor zijn rekening nam dat inmiddels de status van Werelderfgoed monument kent. De oude woonsituatie kan optimaal ervaren worden met een audiotour door het huis.

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag: 11:00 – 17:00
Woensdag: 11:00 – 17:00
Donderdag: 11:00 – 21:00
Vrijdag: 11:00 – 17:00
Zaterdag: 11:00 – 17:00
Zondag: 11:00 – 17:00

Toegangsprijzen

Volwassenen: € 14,-
Kinderen en jongeren tot 18 jaar: gratis
Vrienden van Het Nieuwe Instituut: gratis
CJP / student: € 7,-
Groepen (v/a 15 personen): € 12,-
Museumpark combiticket (voor Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal Rotterdam en Het Natuurhistorisch): € 27,50
Rotterdam Welcome Card: € 9,-
Museumkaart, ICOM/ICAM, BankGiro Loterij VIP-KAART,
Rotterdampas, Rembrandtkaart: gratis

Het Study Centre is vrij toegankelijk voor bezoekers van Het Nieuwe Instituut die beschikken over een geldig toegangsbewijs voor het museum of in het bezit zijn van een geldige pas voor het Study Centre. Het entreebewijs van Het Nieuwe Instituut geeft ook toegang tot Huis Sonneveld en vice versa.

Locatie en openbaar vervoer

Het Nieuwe Instituut bevindt zich in het Museumpark schuin tegenover Museum Boijmans Van Beuningen op een kleine 15 minuten lopen van het Centraal Station.

Openbaar vervoer: metro, tram 7 of 20 (halte Eendrachtsplein) of bus 32 (halte Rochussenstraat).

Parkeren: Parkeergarage Museumpark.

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Het Nieuwe Instituut 51.914487, 4.470975 Het Nieuwe Instituut