Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut richt zich op architectuur, design en elektronische cultuur verspreid over een museum, bibliotheek, archief en een cultureel podium.

In Het Nieuwe Instituut (voorheen het Nederlandse Architectuurinstituut) worden belangrijke archieven en collecties van Nederlandse architecten van na 1800 bewaard en toegankelijk gemaakt voor het publiek. In totaal gaat het om ongeveer 700 archieven van Nederlandse architecten en bouwkundigen.

In het Nieuwe Instituut zijn ook tijdelijke tentoonstellingen en bijeenkomsten over bijvoorbeeld grafisch ontwerp, mode, games en interieurarchitectuur. Dankzij internationale samenwerking wordt ook actuele architectuur uit alle windstreken in wisselende exposities getoond.

Tijdelijke tentoonstellingen

Het Nieuwe Instituut kent een divers aanbod tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk hiervoor de actuele agenda van Het Nieuwe Instituut.

Huis Sonneveld

Met het entreebewijs van Het Nieuwe Instituut kun je ook Huis Sonneveld (1933) bezoeken dat zich vlak bij het Het Nieuwe Instituut bevindt. De unieke museumwoning is één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het huis werd ontworpen door het vermaarde Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt die ook de Van Nelle Fabriek voor zijn rekening nam dat inmiddels de status van Werelderfgoed monument kent. De oude woonsituatie kan optimaal ervaren worden met een audiotour door het huis.

Eten en drinken in Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is met een café, een restaurant en een zonovergoten terras ook een inspirerende plek om wat te eten of te drinken. Het Nieuwe Café werd niet voor niets uitgeroepen tot beste Museumcafé van Nederland. Het Nieuwe Café kent een mediterraanse kaart met smaakvolle verse seizoengerechten. Het grote terras aan de karakteristieke vijver mag gerekend worden tot de beste terrassen van Rotterdam.

Bezoekersinformatie

Adres:

Museumpark 25

Bereikbaarheid en parkeren

  • Op een kleine 15 minuten lopen van het Centraal Station.
  • Openbaar vervoer: metro, tram 7 of 20 (halte Eendrachtsplein) of bus 32 (halte Rochussenstraat).
  • Parkeren: Parkeergarage Museumpark.

Openingstijden en entree

Geopend van dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur

Het reguliere tarief voor volwassenen is € 14

Rondleiding

Bezoek de Van Nellefabriek met een rondleiding. Leer meer over het rijke verleden en de innovatieve architectuur