Rotterdam bestaat uit 14 stadsdelen die weer onderverdeeld kunnen worden in wijken en buurten. Hieronder volgt een selectie van de meest bezienswaardige stadsdelen en wijken in Rotterdam.

Centrum -Stadsdriehoek

Koopgoot Beurstraverse Rotterdam

Het stadsdeel Rotterdam Centrum is een uitgestrekt gebied dat uit 6 wijken bestaat. Een daarvan is de Stadsdriehoek, het oorspronkelijke centrum van Rotterdam dat in het bombardement van 1940 volledig is verwoest. In het herbouwde centrum liggen veel van de bekendste Rotterdamse plekken waaronder de Coolsingel, het Stadhuis, de Koopgoot, de Markthal en het Centraal Station.

Mis in het centrum evenmin de Oude Haven waar onder meer de Kubuswoningen en het Witte Huis zijn te vinden.

Wil je meer weten van de Rotterdamse binnenstad, het oorspronkelijke oude centrum van Rotterdam waaronder de Waterstad? Bekijk dan ook de Stadswandeling Centrum.

Scheepvaartkwartier

CRT Veerhaven Scheepvaartkwartier

Het historische Scheepvaartkwartier is de wijk met de meeste monumenten in Rotterdam. Met de statige herenhuizen en de pittoreske Veerhaven proef je nog de sfeer van het rijke scheepvaartverleden van Rotterdam. Je kan er terecht bij sfeervolle restaurants zoals Loos en het sterrenrestaurant Zeezout. Maar ook het Wereldmuseum is er gevestigd. Het Park is een geliefde plek om te relaxen en te picknicken. Bovendien vinden er veel festivals en evenementen plaats. In het park staat de Euromast, de hoogste uitkijktoren van Nederland.

Delfshaven

Delfshaven voorhaven

Delfshaven is een heerlijke historische wijk om te slenteren langs panden, winkels, kroegjes, ateliers of om neer te strijken op een van de terrasjes met een lokaal Pelgrimbiertje. Delfshaven, tot 1886 een zelfstandige gemeente, kent een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot 1389. Omdat Delfshaven de oorlog heeft overleefd is alleen daarom al deze wijk met zijn eeuwenoude gebouwen uniek in Rotterdam. En wist je dat de zeeheld Piet Hein in Delfshaven geboren werd? Je kunt bijvoorbeeld zijn standbeeld aan het Piet Heinplein en geboortehuis (te herkennen aan een groene drakenkop boven aan de gevel) bezoeken. En last but not least geniet Delfshaven internationale bekendheid vanwege de Pilgrim Fathers die hier vertrokken naar Amerika. Overweeg een Stadswandeling Delfshaven voor alle ins en outs.

Oude Noorden

Oude Noorden Zwaanshals

Het Oude Noorden is een vooroorlogse prachtwijk in het stadsdeel Rotterdam-Noord. Het Oude Noorden is de laatste jaren aan een revival bezig, maar wordt gelukkig nog niet overlopen. Bekende plekken in het Oude Noorden zijn de Noordsingel, het Noordplein, de multiculturele Zwart Janstraat en de twee parels Zwaanshals en Zaagmolenkade aan de Rotte waar verschillende onderscheidende restaurants en boetiekjes zijn gevestigd. Als het gaat om originele winkels geldt het Oude Noorden zelfs als een van de beste winkelwijken van Nederland. Wie zich helemaal in deze authentieke wijk wil onderdompelen gaat voor een Stadswandeling in het Oude Noorden.

Kralingen

kralingsebos-tuin

Kralingen is een aantrekkelijke en gevarieerde wijk met statige lanen en entourage. Naast rijke Rotterdammers kent de wijk een grote populatie studenten. Bekende plekken zijn het welbekende Kralingse Bos, de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam, Excelsior, Golf Club Kralingen en Concours Hippique International Officiel. ’s Avonds kun je in Kralingen bourgondisch tafelen, neerstrijken in De Tuin of een biertje drinken in een van de gezellige studentenzaakjes aan de Oostzeedijk. Wie het uitgestrekte Kralingen wil verkennen, kan het best gaan voor een fietstour.

Kop van Zuid – Wilhelminapier en Katendrecht

Wilhelminapier Hotel New York

Tegenover het centrum aan de Nieuwe Maas ligt in het stadsdeel Feijenoord de wijk Kop van Zuid waarvan de Wilhelminapier het bekendste gedeelte is. Hier liggen veel wolkenkrabbers en bezienswaardigheden waaronder het in 2013 opgeleverde De Rotterdam van architect Rem Koolhaas. Andere grote attracties van de Kop van Zuid zijn de Erasmusbrug, Hotel New York, het Fotomuseum en het Luxor Theater. Meer weten over de architectuur op de Wilhelminapier gecombineerd met het veelzijdige Katendrecht? Bekijk dan de Stadswandeling Kop van Zuid en Katendrecht.