Markthal Rotterdam

Met ruim acht miljoen bezoekers in 2016 is de Markthal in zeer rap tempo uitgegroeid tot de grote hit van Rotterdam. De eerste markthal van Nederland herbergt appartementen, een versmarkt, horeca, foodwinkels, een supermarkt en een ondergrondse parkeerplaats. Dat allemaal onder één dak, dat is nog nergens anders ter wereld zo gedaan. Het ontwerp van de Markthal is een waar architectonisch huzarenstukje in de vorm van een hoefijzervormige boog. Het is van de hand het architectenbureau MVRDV.

Food & Architectuur

De Markthal heeft eten in Rotterdam nog leuker gemaakt dan het al was. Op en boven de marktvloer zijn ruim 100 eetzakjes, food gerelateerde speciaalzaken en restaurants ondergebracht die tezamen een verscheidenheid aan keukens vertegenwoordigen. Maar ook een rondje lopen om te genieten van de sfeer en architectuur is reden genoeg om binnen te stappen. Onder de marktvloer bevinden zich een Albert Heijn supermarkt en de grootste parkeergarage van Rotterdam met een capaciteit van 1.200 parkeerplaatsen.

Binnen vergapen veel bezoekers zich aan de Hoorn des Overvloed die de gehele binnengevel beslaat. Dit kunstwerk van het kunstenaarsechtpaar Arno Coenen en Iris Roskam wordt wel een hedendaagse variant genoemd van de stillevens van oude meesters uit de Nederlandse schilderkunst. Ter indicatie wat betreft de enorme oppervlakte: de binnengevel is goed voor maar liefst 11.000 m² (twee voetbalvelden groot) bestaande uit 4.000 panelen van 1,5 bij 1,5 meter.

Historische grond

De Markthal staat op historische grond dicht bij de plek waar Rotterdam ooit ontstaan is. En dat maakt dat er bij de bouw interessante opgravingen gedaan waarvan een deel in de kelder van de Markthal bekeken kan worden.

Bezoekersinformatie

Adres:

Dominee Jan Scharpstraat 298
3011 GZ Rotterdam

Locatie en parkeren

De Markthal ligt aan de Binnenrotte bij Station Blaak en tegenover de Centrale Bibliotheek. Op de uitgestrekte Binnenrotte worden op zaterdag en dinsdag de grote buitenmarkt gehouden. Bij de Markthal bevindt zich een parkeergarage.

Rondleiding Markthal

Laat je rondleiden door de Markthal en combineer architectuur met een verscheidenheid aan food.