Rotterdam is dé architectuurstad van Nederland. Tot de kenmerkende Rotterdamse architectuur behoren moderne architectuur en hoogbouw, net als functionalisme en wederopbouwarchitectuur. Naast moderne architectuur telt Rotterdam ook een aantal verrassende vooroorlogse architectonische bezienswaardigheden.

Moderne architectuur Rotterdam

Rotterdam de architectuurstad van Nederland biedt een verscheidenheid aan bouwstijlen. Maar met name de modern architectuur maakt een bezoek aan Rotterdam razend interessant. Het bombardement van mei 1940, de wederopbouw in combinatie met de diversiteit in bouwopdrachten aan grote architecten blijft Rotterdam interessant voor architectuur liefhebbers.

Deze architectuur moderne architectuur hoogtepunten mag u bij een bezoek aan Rotterdam niet missen: de bijzondere Kubuswoningen uit de jaren ’80, de Kunsthal (Rem Koolhaas) en de Erasmusbrug uit de jaren ’90 tot recente projecten als De Rotterdam (Rem Koolhaas),het Timmerhuis, het nieuwe Centraal Station en de spectaculaire Markthal en het Depot van Boijmans beide van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Hoogbouw Rotterdam

Rotterdam is ook de hoogbouw stad van Nederland. Zo staan de hoogste gebouwen van de Benelux in Rotterdam. De geschiedenis van hoogbouw in Rotterdam loopt al bijna 125 jaar en is voorlopig nog niet ten einde.

De eerste “wolkenkrabber” van Nederland en van West-Europa was Het Witte Huis uit 1898. Zij werd gebouwd naar Amerikaans model, in Art Nouveau stijl. Met het Witte Huis begint de hoogbouw geschiedenis van Rotterdam.

Nu zijn het kantoorgebouw de Maastoren (2009) op de Kop van Zuid met 165 meter en De Zalmhaventoren (2022) van 215 meter de hoogste gebouwen. Hoogbouw vindt je met name op de Wilhelminapier met Montevideo (Mecanoo),  New Orleans en De Rotterdam (Rem Koolhaas), rond de Coolsingel en het Weena.

Historische gebouwen

Historische wijken

Ondanks het bombardement van 1940 heeft Rotterdam een verrassend aanbod historische plekken in petto. Bezoek bijvoorbeeld een aantal oude verrassende wijken rond het centrum zoals het pittoreske Historische Delfshaven met zijn 17e eeuwse panden of het 19e eeuwse Scheepvaartkwartier of het statige, groene Kralingen.

Unesco Werelderfgoed

Al vóór de Tweede Wereldoorlog stond Rotterdam bekend om zijn grensverleggende architectuur. De woningbouwprojecten van architecten Michiel Brinkman en J.J.P. Oud en de Van Nellefabriek van Brinkman & Van der Vlugt die sinds 2014 op de Unesco Werelderfgoed lijst staat, maakten van Rotterdam de bakermat van het Nieuwe Bouwen.

Historische gebouwen in het Centrum

In het centrum van Rotterdam zijn als gevolg van het bombardement weinig historische gebouwen aanwezig. Toch zijn er nog een paar te vinden zoals de middeleeuwse Laurenskerk die ondanks flinke schade na de oorlog is hersteld. Ook het Schielandshuis de eerste wolkenkrabber het Witte Huis uit 1898 overleefden het bombardement.

Architectuur Rondleidingen Rotterdam

Voor wie zich helemaal wil onderdompelen in de Rotterdamse architectuur gaat voor een stadswandeling of een fietstour onder begeleiding van een ervaren architectuurgids. Leer over de karakteristieke wederopbouwarchitectuur en moderne architectuur van Rotterdam.