Architectuur in Rotterdam

Rotterdam heeft de meest spannende moderne architectuur van Europa. Op deze pagina lees je alles over de moderne architectuur, hoogbouw, vooroorlogse architectuur, Unesco Werelderfgoed en tours in de architectuurstad van Nederland.

Moderne architectuur Rotterdam

Rotterdam heeft architectuurfanaten enorm veel te bieden. Met name de moderne architectuur trekt bezoekers uit heel de wereld. Het bombardement van mei 1940, de wederopbouw, de diversiteit in bouwopdrachten en tal van grote architecten hebben Rotterdam een uniek architectonisch aangezicht gegeven. 

Van de bijzondere Kubuswoningen uit de jaren ’80, de Kunsthal (Rem Koolhaas) en de iconische Erasmusbrug uit de jaren ’90 tot recentere projecten als De Rotterdam (Rem Koolhaas), het Timmerhuis, het nieuwe Centraal Station, de spectaculaire Markthal en de allernieuwste aanwinst: Depot van Boijmans. Teveel om op te noemen!

Depot-Museum Boijmans

Depot Boijmans

Splinternieuw en met stip op één: het Depot. De nieuwe architectuur eyecatcher van Rotterdam is sinds november 2021 geopend voor het publiek.

 

Slider Markthal Rotterdam

Markthal

In no time uitgegroeid tot de grote bezoekershit van Rotterdam. De eerste markthal van Nederland en nergens anders zo gedaan.

Kubuswoningen 600x450

Kubuswoningen

Voor Rotterdamse begrippen al best oud te noemen, maar nog steeds zeer geliefd bij toeristen uit alle windstreken.

Slider Erasmusbrug de Rotterdam avond

Erasmusbrug

Met de komst van de Erasmusbrug in de jaren 90 werd noord met zuid verbonden en een nieuw icoon geboren.

Hoogbouw Rotterdam

De hoogste gebouwen van de Benelux staan in Rotterdam. De hoogbouw geschiedenis van Rotterdam gaat ver terug. Zo had Rotterdam in 1898 al de eerste “wolkenkrabber” van Nederland en van West-Europa: het Witte Huis. Gebouwd naar Amerikaans model, in art nouveau stijl. Met het Witte Huis begint ook de hoogbouw geschiedenis van Rotterdam.

Inmiddels zijn de Maastoren (165 meter) op de Kop van Zuid en de recent opgeleverde Zalmhaventoren (215 meter) de hoogste gebouwen van Rotterdam en Nederland. Hoogbouw vind je in Rotterdam vooral op de Wilhelminapier en in het centrum van Rotterdam in de omgeving van de Coolsingel, het Weena en de Erasmusbrug.

Bustour rotterdam

Historische gebouwen

Historische wijken

Ondanks het bombardement van 1940 die het centrum compleet verwoestte, heeft Rotterdam nog een verrassend historisch aanbod in petto. Tot de hoogtepunten behoren de pittoreske Delfshaven met zijn 17e eeuwse panden, het statige 19e eeuwse Scheepvaartkwartier en het groene welvarende Kralingen.

Unesco Werelderfgoed

Al vóór de Tweede Wereldoorlog stond Rotterdam bekend om zijn grensverleggende architectuur. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is de Van Nellefabriek van Brinkman & Van der Vlugt die Rotterdam de bakermat van het Nieuwe Bouwen maakte. En sinds 2014 ook op Unesco Werelderfgoed.

Historische gebouwen in Centrum

Als gevolg van het bombardement staan er nog maar weinig historische gebouwen in het centrum van Rotterdam overeind. Toch zijn er nog een aantal unieke te vinden. Zoals de middeleeuwse Laurenskerk, het Schielandshuis, het Witte Huis en het statige stadhuis en postkantoor aan de Coolsingel.

Architectuur Rondleidingen Rotterdam

Voor wie zich helemaal wil onderdompelen in de Rotterdamse architectuur boekt een rondleiding onder begeleiding van een deskundige architectuurgids. Leer over de karakteristieke wederopbouwarchitectuur en moderne architectuur van Rotterdam of laat je rondleiden in unieke gebouwen als de Markthal of de Van Nelle Fabriek.

Fietstour Rotterdam markthal

Architectuur Fietstour

Bezoek de architectonische hoogtepunten verspreid over Rotterdam met een fietstour onder leiding van een goed ingevoerde architectuurgids.

Tour Rotterdam 500

Architectuur Wandeling

Ontdek de architectuur van het centrum of de Kop van Zuid met een architectuurwandeling.

Van-nelle RN_600x500

Rondleiding Van Nelle Fabriek

Kom alles te weten van het het industriële topmonument van Nederland onder begeleiding van een architectuurgids.