Rotterdam heeft als nummer één architectuurstad van Nederland enorm veel te bieden voor liefhebbers van moderne architectuur. Dankzij gerenommeerde architecten als Rem Koolhaas en een niet te dwingen bouwwoede. Van de Kubuswoningen uit de jaren ’80 en de Kunsthal en de Erasmusbrug uit de jaren ’90 tot recente projecten als De Rotterdam en het Timmerhuis, het nieuwe Centraal Station en de spectaculaire Markthal (MVRDV), zonder uitzondering architectuuraanwinsten. Hieronder volgt een selectie van hoogtepunten in Rotterdam op het gebied van moderne architectuur.

Erasmusbrug 20 jaar

Erasmusbrug (Ben van Berkel, 1996)
De 139 meter hoge Erasmusbrug is uitgegroeid tot het symbool van Rotterdam en de meest gefotografeerde brug van Nederland. Een specifiek architectonisch kenmerk vormt de geknikte stalen pyloon die in twee delen aan weerszijde van het wegdek uitloopt.

Markthal impressie 1 300

Markthal (MVRDV, 2014)
Het ontwerp van de hypermoderne Markthal in de vorm van een enorme vliegtuighangar is van de hand van het gerenommeerde architectenbureau MVRDV. Uniek in de wereld is de multifunctionele combinatie van de Markthal met o.m. markt, horeca en appartementen onder één dak.

Kubuswoningen 600x450

Kubuswoningen (Piet Blom, 1984)
De kleurrijke Kubuswoningen in het centrum van Rotterdam zijn nog steeds een zeer populaire architectuurattractie. De 38 kubussen vormen samen een ‘bos’ over de straat Blaak en werden ooit gebouwd als tegenreactie op de zakelijke Rotterdamse bouwstijl. Een van de kubuswoningen, de kijkkubus, kan bezocht worden.

Mobike Rotterdam

De Rotterdam (OMA – Rem Koolhaas, 2013)
Het op de Wilhelminapier aan de voet van de Erasmusbrug verrezen De Rotterdam is al niet meer weg te denken in de Rotterdamse skyline. Architect Rem Koolhaas omschreef het gebouw als een verticale stad waarin wonen, werken en ontspanning 24 uur per dag samen komen. En dat is gebeurd!

Kunsthal Rotterdam 300x225

De Kunsthal (OMA – Rem Koolhaas, 1992)
De Kunsthal was één van de eerste gebouwen waarmee Rem Koolhaas zijn ideeën kon realiseren. Het gebouw imponeert nog steeds en bezoekers uit heel de wereld komen af op dit experimentele ontwerp. De Kunsthal bevindt zich in het Museumpark waar Koolhaas eveneens bij betrokken was.

Centraal Station Rotterdam 800x470

Rotterdam Centraal (Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West , 2014)
Het in 2014 geopende Rotterdam Centraal is een waar architectonisch hoogstandje. De bouw van het centraal station nam maar liefst 9 jaar in beslag. Ook het gehele stationsgebied werd onderhanden genomen. En dat heeft een prachtig resultaat opgeleverd: het belangrijkste vervoersknooppunt van de stad vormt een droomentree tot de big city Rotterdam.

Van Nellefabriek Rotterdam 400x242

Van Nellefabriek (Leendert van der Vlugt, 1931) 
De Van Nellefabriek uit 1931 is een zeer fraai staaltje van Het Nieuwe Bouwen, inmiddels UNESCO Werelderfgoed.

Het Nieuwe Instituut 300x225

Het Nieuwe Instituut (Jo Coenen, 1993)
Het Nieuwe Instituut (een architectuurinstituut) is een museum, een archief, een bibliotheek en een cultureel podium ineen. Het langgerekte gebouw sluit het  Museumpark af van de drukke stad die er achter ligt. Architect Jo Coenen was met zijn ontwerp de verrassende winnaar van de ontwerp prijsvraag en liet daarmee favoriet Rem Koolhaas achter zich.

KPN gebouw

Toren van Zuid (Renzo Piano, 2000)
De Italiaanse architect Renzo Piano (één van de ontwerpers van het Centre Pompidou in Parijs) ontwierp voor telecombedrijf KPN een 98 meter hoog gebouw. Een bijzonder architectonisch element van het KPN gebouw is de schuine gevel die mee helt met de kabels van de Erasmusbrug.