Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek

Sinds 2014 onderdeel van het Unesco Werelderfgoed is de Van Nellefabriek in Rotterdam het belangrijkste industriële monument van Nederland. Tussen 1925-1931 gebouwd in opdracht van Cees van der Leeuw was de koffie-, thee- en tabaksfabriek zijn tijd ver vooruit. De architecten Brinkman en van der Vlugt ontwierpen de fabriek in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het bedrijf Van Nelle kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de18e eeuw. In de 20e eeuw was de Van Nellefabriek een grote internationale producent van koffie, thee en tabak met vestigingen door heel Nederland.

Innoverende architectuur

Het ontwerp voor de Van Nellefabriek was op vele punten innoverend. Dit is naast de architecten Van der Vlugt en Brinkman vooral te danken aan de opdrachtgever Cees van der Leeuw, één van de firmanten van Van Nelle.

Naast het optimaal functioneren van het bedrijf stond bij het ontwerp de werkomstandigheden van de arbeiders centraal. Met veel aandacht voor zo gunstig mogelijke arbeidsomstandigheden – maximale toetreding van licht en lucht, uitzicht, hygiëne, de aanwezigheid van sportvelden en een bibliotheek, etc – is het fabriekscomplex ook in sociaal-historisch opzicht van groot belang.

Verzamelgebouw voor creatieve bedrijven

In 2000-2004 is de Van Nellefabriek verbouwd tot “Ontwerpfabriek”. Een bedrijfsverzamelgebouw voor kantoren in de creatieve sector. Op het terrein van de fabriek vinden met regelmaat grote evenementen plaats zoals  het kunstfestival Art Rotterdam. Sinds 2019 is ook restaurant Holy Smoke gevestigd op het terrein. De monumentale Van Nellefabriek zelf is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Bezoekersinformatie

Adres:

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Bereikbaarheid en parkeren

  • Voor auto’s of tourbussen is er parkeerruimte op het terrein van de Van Nellefabriek. De parkeerkosten zijn € 1 (2 uur), € 2 (4 uur) en € 5 (dagkaart) .
  • Vanaf station Rotterdam Centraal vertrekt bus 38 naar de Van Nelle Fabriek
  • Vanaf station Rotterdam Centraal is de Van Nellefabriek met de fiets in een kleine 15 minuten bereikbaar.

Rondleiding

Bezoek de Van Nellefabriek met een rondleiding. Kom alles te weten over de innovatieve architectuur en rijke historie.