Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek Rotterdam

De Van Nellefabriek in Rotterdam, sinds 2014 UNESCO Wereld Erfgoed, is het belangrijkste industriële monument van Nederland . De Van Nellefabriek werd tussen 1925-1931 gebouwd in opdracht van Cees van der Leeuw. Architecten Brinkman en van der Vlugt ontwierpen de fabriek in de stijl van het Functionalisme (Het Nieuwe Bouwen) en de Van Nellefabriek is zonder twijfel het hoogtepunt van deze bouwstijl in Nederland. De fabriek was op vele punten innoverend en doet nog steeds zeer modern aan. Van Nelle kent een rijke geschiedenis en was eeuwenlang een grote internationale producent van koffie, thee en tabak en met vestigingen door heel Nederland.

Innoverende architectuur

Het ontwerp van de fabriek voor Van Nelle is op vele punten innoverend. Dit is naast de architect  L.C. van der Vlugt en zijn medewerker Mart Stam vooral te danken aan de opdrachtgever C.H. (Cees van der Leeuw), één van de firmanten van Van Nelle.

Naast een optimaal functioneren van het bedrijf werd grote aandacht besteed aan de werkomstandigheden van de arbeiders. Door de grote aandacht voor zo gunstig mogelijke arbeidsomstandigheden – maximale toetreding van licht en lucht, uitzicht, hygiene, aanwezigheid van sportvelden en bibliotheek – is het fabriekscomplex bovendien van groot belang in sociaal-historisch opzicht

Bezoek de Van Nellefabriek

In 2000-2004 is de Van Nellefabriek verbouwd tot “Ontwerpfabriek” een bedrijfsverzamelgebouw voor kantoren in de creatieve sector. Op het terrein van de fabriek worden ook regelmatig evenementen gehouden zoals kunstfestival Art Rotterdam. Sinds 2019 is ook het restaurant Holy Smoke gevestigd op het terrein. De monumentale Van Nellefabriek zelf is alleen te bezoeken met een gids.

Bezoekersinformatie

Adres:

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Bereikbaarheid en parkeren

  • Voor auto’s of tourbussen is er parkeerruimte op het terrein van de Van Nellefabriek. De parkeerkosten zijn € 1 (2 uur), € 2 (4 uur) en € 5 (dagkaart) .
  • Vanaf station Rotterdam Centraal vertrekt bus 38 naar de Van Nelle Fabriek
  • Vanaf station Rotterdam Centraal is de Van Nellefabriek met de fiets in een kleine 15 minuten bereikbaar.

Rondleiding

Bezoek de Van Nellefabriek met een rondleiding. Leer meer over het rijke verleden en de innovatieve architectuur