Festivalkalender Rotterdam 2018-02-23T14:23:11+00:00

Festivals en Evenementen Rotterdam 2018

Rotterdam is een echte festivalstad en werd al meerdere keren uitgeroepen tot IFEA World Festival & Event City. In deze festivalkalender vind je een actueel overzicht van de beste festivals en evenementen in Rotterdam. Blijf op de hoogte, laat je inspireren en vind jouw favoriete Rotterdamse festival!

Februari 2018 – Festivalkalender Rotterdam

1 t/m 4 februari 2018

iffr logo

Filmfestival Rotterdam
In de laatste week van het Rotterdamse filmfestival neemt de gezelligheid alleen maar toe. Traditiegetrouw is er op de laatste zaterdag het vermaarde slotfeest in De Doelen, de Closing Party.


7 t/m 11 februari 2018 

Van Nellefabriek 1 (Robert Aarts)

Art Rotterdam Week
Art Rotterdam bestaat uit verschillende kunstbeursen en tentoonstellingen waaronder Art Rotterdam en Object Rotterdam. Tussen de verschillende locaties rijden pendelbussen.


8 t/m 11 februari 2018 

Van Nellefabriek 1 (Robert Aarts)

Art Rotterdam 
De kunstbeurs Art Rotterdam is het meest prominente onderdeel van de Art Rotterdam Week. De 19e editie wordt gehouden in de Van Nellefabriek.

9 t/m 11 februari 2018 

designbeurs-rotterdam

Object Rotterdam
De designbeurs Object presenteert kunst, design, mode en architectuur. In 2018 voor het eerst gehouden in het HAKA gebouw aan de Vierhavenstraat. Object maakt deel uit van de Art Rotterdam Week.

12 t/m 18 februari 2018

Event World Tennis Tournament Rotterdam

World Tennis Tournament
Het ABN AMRO World Tennis Tournament wordt jaarlijks gehouden in Ahoy Rotterdam.


12 t/m 18 februari 2018 

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar
Het Chinese nieuwjaar wordt in Rotterdam traditiegetrouw ingeluid op de West-Kruiskade met een kleurrijke parade. Verder zijn er Chinese muziek, dans, gastronomie en sprookjes.


Maart 2018 – Festivalkalender Rotterdam

3 maart 2018

evenement museumnacht rotterdam

Museumnacht010
Tientallen musea en culturele instellingen openen tijdens Museumnacht010 van 20:00-01:00 hun deuren. Met één toegangspas kun je je onderdompelen in cultureel Rotterdam en tal van eigenzinnige feestjes.


April 2018 – Festivalkalender Rotterdam

11 – 14 april 2018

sportfilmfestival

Sportfilmfestival
Het Sportfilmfestival ontvangt prominente gasten uit de sportwereld en zoomt in op bijzondere sportgebeurtenissen. Presentatie Wilfried de Jong. Dit jaar de 4e editie.


19 – 21 april 2018

motelmozaique

Motel Mozaïque
Ontstaan in 2001 toen Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa was. Verspreid over verschillende locaties, Annabel, Rotown en het Schouwburgplein, kun je een mix van popmuziek, theater, performance en beeldende kunst verwachten.

8 – 9 april 2018 

Marathon Rotterdam erasmusbrug

Marathon Rotterdam
Op zondag 9 april vindt de 37e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats, het grootste sportevenement van Nederland. Duizenden amateurlopers en de wereldtop finishen op de Coolsingel.

2 – 8 april 2018 (nog niet bevestigd)

Boijmans museum

Museumweek
Tijdens de Nationale Museumweek zijn verschillende Rotterdamse musea gratis of met korting te bezoeken.

27 april 2018

Kralingsebos festival Koningsdag Rotterdam 300

Kralingse Bos Festival
Grootste festival op Koningsdag in Rotterdam. Op meerdere podia is er een breed muzikaal aanbod van inter(nationale) artiesten variërend van house tot hiphop. 

27 april 2018

Koningsdag vrijmarkt Rotterdam

Koningsdag
Koningsdag wordt in Rotterdam uitgebreid gevierd met vrijmarkten, live muziek en festivals als Oranjebitter in Het Park. De grootste vrijmarkt vind je rondom de Coolsingel en kindervrijmarkten op de Witte de Withstraat en de Nieuwe Binnenweg.  

Mei 2018 – Festivalkalender Rotterdam

2 t/m 6 mei 2018

circusstad-rotterdam

Circusstad Festival
Het Circusstad Festival vindt plaats op het Schouwburgplein in de Schouwburg en het Oude Luxortheater. Het festival brengt de mooiste, heldhaftigste en spectaculairste optredens en workshops van de artiesten.

5 mei 2018

Bevrijdingsfestival Rotterdam 300

Bevrijdingsfestival
Het Bevrijdingsfestival wordt gevierd in Het Park bij de Euromast. Een propvol programma met veel live muziek maar ook kunst, theater, debatten, kinderactiviteiten, een foodcourt en tal van andere programma’s rondom vrijheid.

4 t/m 6 mei (nog niet bevestigd)

castellers-rotterdam

Castellers
Overgewaaid uit Catalonië en nu voor de eerste keer in Rotterdam: grote menselijke torens. In Rotterdam verrijzen de menselijke torens op het Noordereiland en Schouwburgplein. Wil je mee doen? Op 2 mei zijn er verschillende workshops in de stad.


10 t/m 13 mei 2018

routedunordfestival

Route du Nord
Een meerdaags alternatief kunstfestival dat dit jaar alweer zijn 14de editie viert. Route Du Nord kent sinds 2013 zijn basis in het Zomerhofkwartier (ZOHO). Gratis toegang.
 

10 t/m 13 mei 2018

Food Truck Festival TREK

TREK
TREK is een gratis food festival in het Vroesenpark. Een smakelijke ontdekkingsreis door een ruim aanbod streetfood, speciaalbier, wijnen en cocktails. Tot de ingrediënten behoren ook muziek en theater.

19 mei 2018 

tofflerfestival

Toffler Festival
Toffler is het technofestival van Rotterdam. Tegelijkertijd staat het bekend om zijn kleinschaligheid en intieme sfeer. Plaats van handeling, Roel Langerakpark.

26 t/m 27 mei 2018 

rondevankatendrecht

Ronde van Katendrecht
Beleef de legendarische Nederlandse wielercultuur tijdens de Ronde van Katendrecht. 


25 t/m 27 mei (nog niet bevestigd)

opzijnrotterdams

Op z’n Rotterdams
Rotterdam via zeven hotspots: Azië aan de Maas, de Kookgoot (Koopgoot), Ramblas (Lijnbaan), Montmartre (Binnenwegplein), Fifties & Sixties Rotterdam (Central Plaza), Fashion Avenue (Kruiskade) en Muziek (Markthal).
 

29 mei t/m 3 juni 2018

poetryfestivalrotterdam

Poetry International Festival
Alweer het 47de Poetry International Festival Rotterdam. Festival opent in de Rotterdamse Schouwburg en verhuist vervolgens naar Ro Theater. Voordrachten in verschillende talen zijn er ook in de Witte de Withstraat.

Juni 2018 – Festivalkalender Rotterdam

2 juni 2018 

ciderfestival-rotterdam

Cider Festival
Alweer de 5e editie van het Internationaal Cider Festival Rotterdam (ICFR) in de Fenix Food Factory.

1 t/m 3 juni (nog niet bevestigd) 

festivalwereldsdelftshaven

Wereldse Delfshaven
De 8de editie van Werelds Delftshaven in Rotterdam West aan de Coolhavenkade aan de Schie.

8 t/m 10 juni (nog niet bevestigd)

rrrollend

Rrrollend
Foodtruckfestival Rrrollend wordt dit jaar gehouden op het Noordplein in het Oude Noorden. 

1 t/m 3 juni 2018

Rotterdamse dakendagen

Rotterdamse Dakendagen
Een weekend lang Rotterdam vanaf de daken beleven. Op de ruim 17 daken zijn o.m. borrels, concerten, sportactiviteiten en kinderprogramma’s.

9 t/m 10 juni (nog niet bevestigd) 

botanischetuinkralingen

Verborgen Tuinen
Rotterdam laat zijn mooiste tuinen zien met een focus op privétuinen. Zo’n 100 eigenaren stellen van 10:30 tot 17:00 uur hun tuinen open voor het publiek. Verder zijn er ook daktuinen en stadslandbouwentuinen en andere speciale groene plekken. 

14 en 17 juni (nog niet bevestigd)

kannenenkruikenrotterdam

Kannen en Kruiken
In Het Park wordt vier dagen lang het speciaalbier- en wijnfestival Kannen en Kruiken gehouden. 

1 t/m 3 juni 2018

KPN gebouw

Dag van de Architectuur
Gedurende de Dag van de Architectuur houden verscheidene in het oog springende gebouwen en architectuuriconen van Rotterdam Open Huis. Verder zijn er rondleidingen in bijzondere gebouwen. 

15 t/m 17 juni 2018

pilgrimharbourrotterdam

Pilgrim Harbour
Een splinternieuw festival in het oudste stukje van Rotterdam. Het festival viert het 600-jarig bestaan van de de Pelgrimvaderskerk. Op zaterdag wordt het festival afgesloten met optredens op het Piet Heynsplein. 

28 juni t/m 15 juli 2018

North sea jazz round town

North Sea Jazz Round Town
De opwarmer van het North Sea Jazz Round Town met een gratis en afwisselend programma met het beste dat Rotterdam te bieden heeft aan jazz. Op tientallen locaties in Rotterdam op onverwachte plekken, pop-up’s en grote jazz-podia.

29 juni t/m 8 juli 2018

De Parade Rotterdam

De Parade
Het oudste rondreizende theaterfestival van Nederland start traditiegetrouw in Rotterdam. Plaats van handeling is zoals elk jaar het Museumpark, maar in 2017 vinden er ook voorstellingen plaats in de Waalse Kerk .



22 t/m 24 juni (nog niet bevestigd)

ZigZagCity 1

ZigZagCity
Het architectuurfestival ZigZagCity is een ontdekkingsreis door Rotterdam. Bekende en verborgen plekken worden afgewisseld, de stad als podium voor beeldende kunst en architectuur.



24 t/m 24 juni 2018

bluegrassfestival

Rotterdam Bluegrass Festival
Een driedaags festival dat is uitgegroeid tot een internationaal vermaard bluegrass festival. Het Pijnackerplein in het Oude Noorden fungeert weer als fraai decor. Het festival trapt af op vrijdag 23 juni om 17:00 uur.

23 juni t/m 6 juli 2017

midzomerfestivalkralingen

Midzomerfestival Kralingen
Twee weken lang genieten van kunst, poëzie, muziek, dans en theater op de mooiste groene plekken in Kralingen.

23 juni (nog niet bevestigd)

flamencofestivalrotterdam

Flamenco Festival Rotterdam
Hét Spaanse feest van Rotterdam. Naast kwalitatieve flamenco uit binnen- en buitenland zijn er workshops, Spaanse versnaperingen en volop leuke kinderactiviteiten. Terrein Grounds.



29 juni t/m 1 juli 2018

wijnhavenfestival

Rotterdam Water Weekend
Het Wijnhaven Festival en Rotte Picnic Island organiseren in 2017 gezamenlijk de 1e editie van Rotterdam Water Weekend. Het festival vindt plaats op en rondom de binnenwateren van Noord, Crooswijk en het Maritiem District.



29 juni t/m 1  juli (nog niet bevestigd)

jazzfestival-hillegersberg

Jazzfestival Hillegersberg
Drie dagen klinkt er jazz in het hart van Hillegersberg. Naast jazz zijn er ook tal van andere muziekstijlen te beluisteren. Ook kinderattracties.

Juli 2017 – Festivalkalender Rotterdam

1 t/m 9 juli 2017 

North sea jazz round town

North Sea Jazz Round Town
North Sea Jazz Round Town toont het beste wat Rotterdam te bieden heeft op het gebied van jazz. De opwarmer van het North Sea Jazz strijkt 2 weken op tientallen locaties in Rotterdam neer.

1 t/m 16 juli 2017 

noordziejazzrotterdam

Noord Zie Jazz
De 4e editie van Noord Zie Jazz in aanloop naar North Sea Jazz. Jules Deelder opent festival in Brouwerij Noordt.

2 juli 2017

Metropolis Festival

Metropolis Festival
Op het openlucht Metropolis Festival in het Zuiderpark treden onbekende, betere bands op die niet zelden uitgroeien tot topacts waaronder The Killers en The Strokes. Sinds 1988. 

2 juli 2017

rondevankralingenrotterdam

Ronde van Kralingen
Sport en gezelligheid in Kralingen. De historie van de Ronde van Kralingen gaat terug tot 1950.



22 juli t/m 14 augustus 2017

dakrotterdam

DÂK
Op de 16e etage van Parkeergarage Westblaak wordt gedanst, cocktails gedronken, gedanst, films bekeken, gebarbecued, kortom de zomer gevierd. Toegang 2 euro.


19  t/m 30 juli 2017 

roffamonamour

Roffa Mon Amour
Met een koptelefoon kijken naar niet alledaagse films van nieuwe, eigenzinnige regisseurs. Unieke locatie te midden van een fotogeniek city landscape: het oude station Hofplein.

25 t/m 29 juli 2017 

Zomercarnaval 300

Rotterdam Unlimited
Met afstand het bekendste onderdeel van Rotterdam Unlimited is natuurlijk het Zomercarnaval. Maar ook de Battle of Drums en de topartiesten op de grote podia aan het Hofplein vormen grote publiekstrekkers tijdens het kleurrijkste festival van Rotterdam. 

7 t/m 9 juli 2017 

northseajazzrotterdam

North Sea Jazz 
In Ahoy Rotterdam wordt het grootste indoor jazzfestival ter wereld gehouden. Ruim 150 optredens en 1300 artiesten onder het toeziend oog van 70.000 bezoekers.

15 juli 2017 

expeditionfestival

Expedition Festival
Vijfde editie van het groeiende Expedition Festival. Dit keer vormt het Kralingse Bos het decor van dance en livemuziek. Vier podia waar o.m. house en elektronische muziek klinkt. 

16 juli 2017

opendagfeyenoord

Open Dag Feyenoord
De Open Dag Feyenoord betekent elk jaar een stampvolle Kuip met bezoekers uit heel Nederland. Naast optredens, signeersessies en kinderactiviteiten is er traditiegetrouw de helikopter met daarin de nieuwe aanwinsten.

20 juli 2017

Eendrachtfestival

Eendracht Festival
Met 140 uiteenlopende acts verspreid over 19 podia bij uitstek het festival dat toont wat Rotterdam op creatief gebied allemaal in huis heeft. Locatie omgeving Eendrachtsplein, toegang gratis.



Augustus 2017 – Festivalkalender Rotterdam

4 t/m 6 augustus 2017

Duizel in het Park 300

Duizel in het Park
Een kleinschalig festival dat sinds 2009 in het Vroesenpark in Blijdorp wordt gehouden. Tot de activiteiten voor jong en oud behoren voordrachten, literatuur, muziek en lekker eten.

9 t/m 27 augustus 2017

Pleinbioscoop

Pleinbioscoop
19 zomeravonden lang worden in de openlucht in het Museumpark in Rotterdam een gevarieerd aanbod films gepresenteerd. De voorstellingen worden massaal bezocht met soms 1000 mensen per film. Een stoeltje huur je voor een euro. 

11 t/m 27  augustus 2017 

degeheimetuin

De Geheime Tuin
Een festival gevuld met food, yoga, muziek, een silent disco en meer. 

12 en 13 augustus 2017

ketelsaandekade

Ketels aan de Kade
Ketels aan de Kade laat je het Rotterdamse verleden ervaren in een daarvoor gemaakt historisch decor: Delfshaven. In 2017 is het thema ‘Kaf en Koren’. 

12 augustus 2017

blijdorpfestival

Blijdorp Festival
Het Blijdorp Festival draait om kunst, cultuur, muziek en vrolijkheid. Op het programma staan dj’s en andere live-acts. Vanaf 13:00 in Roel Langerakpark. Klik verder voor line-up en prijzen.

19 augustus 2017

rave-festival-rotterdam

Rotterdam Rave Festival
Raven op een goed verstopt industrieterrein op het Lloyd Multiplein in Delfshaven. Tweede editie van het Rotterdam Rave Festival.

20 augustus 2017 

Oudehavenfestival

Oude Haven Zomerfestival
Nazomeren met bijzondere optredens op bijzondere plekken in de sfeervolle Oude Haven. Van 15:00 tot 22:00 uur. Toegang gratis.



19 en 20 augustus 2017 

Dag van de romantische muziek 300

Dag van de Romantische Muziek
Rotterdams meest romantische evenement vindt jaarlijks in de zomer plaats. Er klinkt romantische muziek en bezoekers flaneren in klassieke outfits door het Het Park

23 – 27 augustus 2017

festivallatinoamericanorotterdam

Festival Latino Americano Rotterdam
In LantarenVenster Rotterdam wordt in 2017 de tweede editie gehouden van het Festival Latino Americano Rotterdam. Het beste van Latijns-Amerikaanse film en muziek. 

26 augustus 2017

vrijevolkfestival

Vrije Volk Festival 
Muziek, kunst, fashion, eten en vrije geesten tijdens het Vrije Volk Festival. Het festival vindt plaats van 13:00 tot 23:00 in het Vroesenpark.

26 augustus 2017 

Oudehavenfestival

Veerhavenconcert
Een gratis klassiek concert in de openlucht in de historische en pittoreske Veerhaven.



September 2017 – Festivalkalender Rotterdam

1 t/m 3 september 2017

Havendagen 2014

Wereldhavendagen
In het eerste weekend van september staat Rotterdam helemaal in het teken van de haven. Tijdens de 40e editie in 2017 trokken de Wereldhavendagen 430.000 bezoekers.

2 september 2017

Nacht van de Kaap sfeer

Nacht van de Kaap
De Nacht van de Kaap laat het roemruchte verleden van Katendrecht als rosse buurt herleven. Je kunt o.m. foodtrucks, theater en muziekoptredens verwachten. Tickets vanaf 20 euro.  


9 september 2017

Baroeg

Baroeg Open Air
Een gratis muziekfestival in het Zuiderpark met stevige underground muziek waaronder rock, metal en punk. Tiende editie.

9 t/m 10 september 2017

van-nellefabriek

Monumentendag
Op Monumentendag zijn talrijke monumenten in Rotterdam gratis toegankelijk voor het publiek. Verder zijn er activiteiten rond de monumenten. In 2017 is het thema boeren, burgers en buitenlui. 


9 t/m 10 september 2017

rotterdamseuitdagen

Rotterdamse Uitdagen 
De Rotterdase Uitdagen presenteren het nieuwe culturele seizoen. Plaats van handeling is het Schouwburgplein.  

14 t/m 16 september 2017

muziek-op-de-rotte

Muziek op de Rotte
Drie dagen muzikaal spektakel op de Rotte in het Oude Noorden. Op donderdag is het jongerenpodium, op vrijdag is er klassieke muziek en op zaterdag jazz en wereldmuziek.


14 t/m 17 september 2017

festival-rotterdamsekost-300

RotterdamseKost
Vierde editie van dit culinaire festival in het Museumpark vol met restaurants, kookstudio’s, kunst, cultuur en een prominente rol voor muziek.

21 t/m 24 september 2017

camerajapanfestivalrotterdam

Camera Japan Festival
Tijdens de 12e editie van CAMERA JAPAN zullen meer dan veertig films te zien zijn, variërend van arthousedrama’s en komedie tot horror en anime.


22 t/m 24 september 2017

festival-djemaa-el-fna-rotterdam-300

Djemaa el Fna – Eetplein
Het Museumpark wordt omgetoverd tot een levendige culinaire marktplaats. Met culinaire talkshows, muziek, theater en vooral internationale eetkramen. Ofwel, Marrakesh meets Rotterdam. Entree 4 euro.


Oktober 2017 – Festivalkalender Rotterdam

4 t/m 8 oktober 2017

affr-rotterdam

AFFR 
De 9e editie van het Architectuur Film Festival Rotterdam wordt gehouden in LantarenVenster.  

7 oktober 2017

afestivaldowntown

A Festival Downtown
Bij dit muziekfestival draait het om elektronische muziek in alle soorten en maten. Meerdere locaties rond de Nieuwe Binnenweg. 


8 oktober 2017

harbourrun

Harbour Run
Met deze unieke ‘obstacle run’ ren je dwars door de Rotterdamse haven. De start en finish vinden opnieuw plaats bij de RDM-werf. 7500 deelnemers verwacht.

11 t/m 15 oktober 2017

arab-filmfestival-rotterdam

Arab Film Festival
Het Arab Film Festival neemt je mee op reis door de Arabische wereld met een divers aanbod films en documentaires. Naast films zijn er activiteiten als de Ladies Night. 


14 oktober 2017

geenwoordenmaardadenfestival

Geen Daden Maar Woorden Festival 
Mooie locaties aan het Deliplein bieden een podium aan literair talent, woordkunstenaars en poëten. Een must voor liefhebbers van literatuur, muziek en spoken word.

26 t/m 29 oktober 2017

festival-wffr-rotterdam

WFFR
Het Wildlife Film Festival Rotterdam wordt voor de derde keer gehouden in Cinerama Rotterdam. 


27 t/m 29 oktober 2017

festival-jazz-international-rotterdam

Festival Jazz International
In 2017 is het thema van Festival Jazz International Rotterdam ‘Nordic Edition’ met volop Scandinavische klanken.

November 2017 – Festivalkalender Rotterdam

1 t/m 5 november 2017

rec-festival-rotterdam

REC. Festival
Een alternatief, zeer divers muziekfestival als onderdeel van de Rotterdamse Popweek. Hiphop, soul, disco, techno en heel veel meer. 


3 t/m 12 november 2017 

Bird muziekoptreden 300x200

Rotterdamse Popweek
10 dagen lang bruist de stad met 500 optredens verspreid over 100 locaties. Nieuw Rotterdams poptalent ontdekken, masterclasses volgen of gewoon een leuke tijd hebben.


4 november 2017 

popronderotterdam

Popronde Rotterdam
Het grootste rondreizende festival van Nederland brengt de grootste muzikale talenten naar Rotterdam. Meer dan 90 optredens verspreid over 41 locaties.

18 november 2017 

intocht-sinterklaas-rotterdam

Sinterklaas Intocht
Sinterklaas zet weer voet aan Rotterdamse wal. De intocht begint om 12:30 op het Willemsplein om uiteindelijk te eindigen op het Grote Kerkpein.

December 2017 – Festivalkalender Rotterdam

2 december 2017

Van Nellefabriek 1 (Robert Aarts)

Blijdorp Winter Festival 
Tweede editie van het Blijdorp Winter Festival. Op een bijzondere locatie, de Van Nelle Fabriek, is er dance, hiphop, art en nog veel meer.


8 december t/m 7 januari 

winterfeest-rotterdam

Winter Rotterdam
Een van de onderdelen van Winter Rotterdam is een Winterprogramma op het Schouwburgplein. Op het veelbesproken plein kun je o.m. muziek en winterfilms verwachten.


31 december 2017

Nieuwjaarsnacht Rotterdam 300x200

Nationale Nieuwjaarsnacht
Het mooiste en grootste vuurwerk van Nederland is in Rotterdam te bewonderen tijdens Nationale Nieuwjaarsnacht.

Januari 2018 – Festivalkalender Rotterdam

24 t/m 31 januari 2018

iffr logo

Filmfestival Rotterdam
Gedurende 10 koude winterdagen wordt Rotterdam ondergedompeld in filmsferen en feestjes. Filmliefhebbers uit binnen- en buitenland komen af op onafhankelijke, internationale films. IFFR is grootste filmfestival van Nederland.