Hieronder vind je een overzicht van de (op dit moment) top 45 bezienswaardigheden met een focus op gebouwen.

 

Top bezienswaardigheden Rotterdam

Markthal Rotterdam avondfoto

1. Markthal
Centrum – Laurenskwartier
Opgeleverd in 2014 en gelijk de best bezochte Rotterdamse attractie. In de imposante winkelkathedraal bevindt zich het grootste kunstwerk van Nederland, genaamd ‘Hoorn des Overvloeds’.

centraal_station_rotterdam

2. Centraal Station 
Centrum
Na 10 jaar noeste arbeid werd het nieuwe Centraal Station in 2014 voltooid en sindsdien is ‘Station Kapsalon’ één van de eyecatchers van Rotterdam.

Van Nellefabriek 1 (Robert Aarts)

3. Van Nelle Fabriek 
Noordwesten
Het voornaamste Nederlandse industriële monument werd in 2014 tot Unesco werelderfgoed uitgeroepen.

kubuswoningen-bezienswaardigheden

4. Kubuswoningen 
Centrum
Nog steeds een van de geliefde plekken voor buitenlandse toeristen: de Kubuswoningen uit de jaren zeventig. De Kubuswoningen laten zich mooi combineren met de nabijgelegen Markthal en de Oude Haven.

Erasmusbrug avond 180510 300x208

5. Erasmusbrug 
Centrum
Waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek van Rotterdam: de Erasmusbrug. ‘De Zwaan’ werd opgeleverd in 1996 en is in no-time uitgegroeid tot hét icoon van Rotterdam.

de-rotterdam

6. De Rotterdam 
Kop van Zuid
Met 160.000 vierkante meter is dit het grootste multifunctionele gebouw van Nederland. Het gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas en in 2013 opgeleverd.

Kralingseplas molens 150

7. Kralingse Bos 
Oost
Het mooiste en bekendste park van Rotterdam. De helft van de oppervlakte bestaat uit bos en de andere helft uit water, de Kralingse Plas. 

Hotel New York Rotterdam

8. Hotel New York 
Kop van Zuid
Hotel New York was ooit het directiegebouw van de Holland-Amerika lijn. Nu is het een drukbezocht grand café en een hotel op een van de toplocaties in Rotterdam.  

Euromast uitzicht 300x225

9. Euromast 
Scheepvaartkwartier
De Euromast is een van de meest iconische gebouwen van Rotterdam. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die toegankelijk is voor publiek. 

Blijdorp 175x131

10. Diergaarde Blijdorp 
Blijdorp
Een van de bekendste dierentuinen van Nederland en een van de best bezochte attracties van Rotterdam. 

terras ss rotterdam 150x113

11. ss Rotterdam 
Katendrecht
Het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn is uitgegroeid tot een niet varende toeristische topattractie. Vooral in de zomer is het hier heerlijk toeven op het dek. 

Boymans museumpark 150x110

12. Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark
Dit bekende en karakteristieke museum toont beeldende kunst. Boijmans is gelegen in het bezienswaardige Museumpark waar verschillende andere interessante musea zijn te vinden. 

Kunsthal Rem Koolhaas 150x109

13. Kunsthal Rotterdam
Museumpark
Met name buitenlandse architectuurtoeristen zijn gek op dit gebouw van Rem Koolhaas. Museum met uitsluitend wisselende exposities. 

Musea Rotterdam

14. Het Nieuwe Instituut
Museumpark
Nog zo’n bijzonder gebouw aan het Museumpark. In de zomer is het zonovergoten terras van dit architectuurhuis een aanrader. 

drijvend_bos

15. Drijvend Bos
Rijnhaven
Het drijvend bos bestaat uit 20 bomen die dobberen in het water van de Rijnhaven, een unicum in Nederland. Het ontwerp is van kunstproducent Jeroen Everaert en het gehele project vereiste het nodige denkwerk. 

Het Park joggen

16. Het Park
Scheepvaartkwartier
Dit weidse park nabij de Euromast is een van de aantrekkelijkste parken van Rotterdam. In het park liggen bezienswaardigheden als de Noorse Kerk, het statige Parkzicht (in de jaren 80 en 90 een gabberhuis) en Parkheuvel. 

Stadion Feyenoord 150x113

17. De Kuip
Rotterdam-Zuid
Het mooiste voetbalstadion van Nederland ligt in Rotterdam-Zuid nabij de oevers van de Nieuwe Maas. De Tempel aan de Maas werd geopend in 1937 en kent een capaciteit van 51.117 toeschouwers.   

chabotmuseum

18. Chabotmuseum
Museumpark
Witgepleisterde monumentale villauit de jaren 30 in de functionalisme bouwstijl  die nog steeds imponeert. 

Museumwoning Sonneveld 150

19. Huis Sonneveld
Museumpark
Nog een staaltje modern, tijdloos wonen uit de jaren 30 van de vorige eeuw ontworpen door de architecten van de Van Nelle Fabriek. Te vinden tegenover het Nederlands Architectuurinstituut.

witte_huis

20. Witte Huis
Oude Haven
Je zou het nu niet geloven maar dit karakteristieke gebouw was lange tijd het hoogste kantoorgebouw van Europa. Midden in het sfeervolle Oude Havengebied. 

Stadskantoor Timmerhuis Rotterdam

21. Timmerhuis
Centrum
Het laatste pronkstuk van Rem Koolhaas waarin o.m. Museum Rotterdam en de Halvemaanpassage zijn gevestigd. 

Laurenskerk front 300x225

22. Laurenskerk
Centrum
Deze gotische kerk vormt het enige middeleeuwse overblijfsel in het stadscentrum van Rotterdam.  

hefbrug

23. De Hef
Zuid
Iconische hefbrug uit 1927 officieel Koningshavenbrug geheten. De Hef maakte tot de jaren 90 deel uit van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht.  In februari 2017 werd het beweegbare tussenstuk ‘het val’ teruggeplaatst tussen de torens. 

Museum Rotterdam Schielandshuis 150x113

24. Schielandshuis
Centrum
Het Schielandshuis is een van de oudste gebouwen van Rotterdam en het enige bewaard gebleven gebleven gebouw uit de 17e eeuw. Tegenwoordig zit Rotterdam Tourist Information er gevestigd. Tegenover het Schielandshuis staat een standbeeld van Pim Fortuyn. 

Park Schoonoord

25. Park Schoonoord
Scheepvaartkwartier
Een prachtig parkje annex tuin met een bijzondere botanische collectie nabij het veel grotere Park. 

Wereldmuseum 150x110

26. Wereldmuseum
Scheepvaartkwartier
Dit museum is gevestigd in een bijzonder fraai pand op de hoek van de Willemskade en de Veerhaven.  In vroegere tijden huisde hier de Koninklijke Yachtvereniging in 1852 geopend door Koning Willem III. 

stadhuis-rotterdam

27. Stadhuis
Centrum
Het stadhuis aan de Coolsingel werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en doorstond als een van de weinige gebouwen in het centrum het bombardement. Voor het stadhuis staat een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt die Pensionaris van Rotterdam was. 

gebouwdelftsepoort

28. Gebouw Delftse Poort
Centrum
Een van de gezichtsbepalende moderne gebouwen in het panorama van Rotterdam, Gebouw Delftse Poort. De 151 meter hoge wolkenkrabber werd gebouwd tussen 1988 en 1991. 

Hoogbouw Maastoren 150x107

29. Maastoren
Zuid
De Maastoren is met een hoogte van 165 meter het hoogste gebouw van Nederland. 

pelgrimvaderskerk

30. Pelgrimvaderskerk
Delftshaven
Deze historische kerk is vooral bekend omdat hier de Pilgrim Fathers hun laatste dienst bijwoonden voordat ze naar Amerika vertrokken. 

Standbeeld De Nieuwe Delftse Poort Cor Kraat

31. Delftsche Poort
Centrum
De Delftsche Poort was een stadspoort die gebouwd werd in 1764 en in 1940 beschadigd werd tijdens het bombardement. De huidige opvallende reconstructie van staal is van de kunstenaar Cor Kraat. 

groothandelsgebouw

32. Groothandelsgebouw
Centrum
Naast het Centraal Station staat het enorme Groothandelsgebouw, een Rijksmonument. 

Verwoeste stad Ossip Zadkine 150x200

33. De Verwoeste Stad
Centrum
Dit oorlogsbeeld van Ossip Zadkine staat op het Plein 1940 aan de Leuvehaven. 

Gratis atrracties

34. Maritiem Museum
Centrum
Zowel het binnen- als buitengedeelte van dit museum zijn het bezoeken waard. Buiten liggen historische schepen waarmee in de zomer een rondvaart gedaan kan worden. 

dakpark-rotterdam

35. Dakpark
Centrum
Een bijzonder park van 1200 meter uitgesmeerd over een dak dat uitkijkt over de havens. In het park liggen o.m. een mediterrane tuin en een watertrap.

blaaktoren

36. Blaaktoren
Centrum
Een iconisch gebouw naast de Kubuswoningen, nog beter bekend als ‘Het Potlood’. Het ontwerp van deze woontoren met een opvallend puntdak is van de hand van Piet Blom. 

Terras Oude Haven

37. Oude Haven
Centrum
Een van de gezelligste havens in het centrum om neer te strijken op een terras. In de omgeving van Station Blaak en het Witte Huis. 

Koopgoot winkels 150x113

38. Beurstraverse
Centrum
Gelegen onder het straatniveau van de Coolsingel is de ‘Koopgoot’ het bekendste shopicoon van Rotterdam. Gerealiseerd tussen 1991 en 1995. 

bibliotheekrotterdam

39. Bibliotheek
Centrum
Lange tijd de grootste bibliotheek van Nederland. Het dakterras van dit 6 verdieping tellende gebouw, kijkt uit op het marktplein en de nabijgelegen Markthal.   

noorsekerk

40. Noorse Zeemanskerk
Centrum
Een bijzonder Noors, houten kerkje bij Het Park. Dit Rijksmonument werd gebouwd in 1914 en werd in 1937 170 meter verplaatst.  

Erasmus_standbeeld 150x175

41. Standbeeld Erasmus
Centrum
Het oudste openbare standbeeld van Nederland is te vinden aan het Grotekerkplein in Rotterdam bij de Laurenskerk.  

maasrouterotterdam

42. Maastunnel
Centrum / Zuid
De oudste afgezonken tunnel van Nederland werd gebouwd in 1942. De Maastunnel, sinds 2005 een Rijksmonument, verbindt de noord- en zuidoever van de Nieuwe Maas. 

de-doelen-rotterdam

43. De Doelen
Centrum 
Het concert- en congresgebouw De Doelen werd gebouwd in 1966 en kent inmiddels de status Rijksmonument. Het tweede concertgebouw van Nederland wordt geroemd om zijn akoestiek. 

westelijk-handelsterrein

44. Westelijk Handelsterrein
Centrum
Dit monumentale pakhuizencomplex bevindt zich in het Scheepvaartskwartier. Het werd in 1894 gebouwd en zou dienen als opslagplaats van goederen uit de Veerhaven.  In het complex zitten nu grotendeels restaurants gevestigd.

skatepark-westblaak

45. Skatepark Westblaak
Centrum
Dit skatepark van 1200 m2 werd geopend in juli 2016 en zou naar verluid het grootste skatepark van Europa zijn.