Singels Rotterdam

Singels Rotterdam 2017-06-25T12:07:41+00:00

Karakteristiek voor Rotterdam zijn haar singels. De meeste daarvan zijn ontstaan uit het 19de eeuwse singelplan van stadsarchitect Willem Rose. Recent hebben een aantal sierlijke singels een beschermde status verkregen. Hieronder volgen bekende en minder bekende Rotterdamse singels die het bezoeken waard zijn.

Westersingel
De bekendste Rotterdamse singel is de Westersingel, aangelegd tussen 1870 en 1900. Aan de singel ligt de Beeldenroute Westersingel onderdeel van de Culturele As. In totaal staan er 17 beelden waarvan er 6 aan het water liggen. De Westersingel ligt nabij het Centraal Station en vormt een mooi begin voor je verkenning van Rotterdam.

Noordsingel
Een andere mooie en nog oudere singel is de Noordsingel. Deze singel werd in 1854 ontworpen door Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher en voltooid in 1862. Bekende gebouwen die aan deze singel werden gebouwd zijn de gevangenis en het daaraan gelegen gerechtshof die in 1996 verhuisde naar de Kop van Zuid. Het monumentale gevangeniscomplex is recent omgeturnd tot de Tuin van Noord.

Bergsingel
De Noordsingel komt in noordelijke richting uit op de Bergsingel, een rustieke singel die net als de Noordsingel flink is opgeknapt.

Heemraadssingel
De Heemraadssingel is misschien wel de meest imposante singel gezien de ruimtelijke opzet, het groen en de statige herenhuizen. De Heemraadssingel is aangelegd in 1900 in opdracht van G.J. de Jongh. De directeur van de dienst Gemeentewerken, een van de bepalende Rotterdamse architecten, wilde ook Rotterdam-West van een chique singel voorzien.

Essenburgsingel
De Essenburgsingel loopt langs de rails op 1,5 kilometer ten westen van het Centraal Station. De Essenburgsingel is niet de sierlijkste singel maar leidt wel naar bezienswaardigheden als het oude huis van Pim Fortuyn aan het G.W. Burgerplein en het verder weg gelegen Spartastadion en de Van Nellefabriek.

Crooswijkse singel en Boezemsingel
Deze bij elkaar gelegen singels kennen een Engelse landschapsstijl. Aan het begin van de singels aan de kant van het Noordplein staat in het water een opvallend standbeeld van een man met zijn handen in zijn zakken, een verwijzing naar de voormalige Heineken brouwerij die helemaal doorliep tot de Crooswijksestraat.

Spoorsingel
De Spoorsingel is makkelijk bereikbaar vanaf de achterkant van het Centraal Station. Het is een rustieke singel die eindigt bij de Walenburgerweg.

Provenierssingel
Deze singel ligt ook ten noorden van het Centraal Station in de Provenierswijk. De naam verwijst naar het Proveniershuis dat in de 15de eeuw begon als leprozenhuis.