Rotterdam staat niet direct bekend als een kerkenstad. Toch zijn er genoeg te vinden in de stad waaronder een aantal bijzondere exemplaren.

pelgrimsvaderkerk

Laurenskerk (ook bekend als Sint-Laurenskerk of Grote Kerk)
De laatgotische Sint-Laurenskerk – het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse centrum – werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1449 en 1525. Tijdens het bombardement van 1940 werd de kerk voor een groot deel verwoest. In de jaren vijftig en zestig werd de Grote Kerk herbouwd. De Laurenskerk wordt tegenwoordig voor verschillende activiteiten gebruikt waaronder een jaarlijkse herfstfair. Het mooiste uitzicht op de kerk heb je vanaf het Grotekerkplein waar de ingang zich bevindt.

Noorse Kerk
De Noorse Zeemanskerk is een niet alledaagse kerk te vinden aan de Westzeedijk bij de ingang van Het Park. Het houten kerkje werd gebouwd in 1914 in typisch 17de-eeuwse Noorse stijl. De Noorse Kerk is het grootste houten bouwwerk van Nederland en vormt sinds 1999 een rijksmonument.

Alexander Nevskikerk
Aan de Schiedamsesingel niet al te ver van de Noorse Kerk ligt de Alexander Nevskikerk. Het eerste traditionele Russisch-orthodoxe kerkgebouw in Nederland werd gebouwd tussen 2002 en 2004.

Nikolaaskerk
Aan de rand van het Museumpark ligt de Grieks-Orthodoxe Nikolaaskerk. Het interieur van deze bescheiden kerk is opgesierd met kleurrijke muurschilderingen.

Pelgrimvaderskerk
Deze historische kerk is pittoresk gelegen in Delftshaven. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als de Sint-Antoniuskapel in 1417. De Pelgrimvaderskerk geniet internationale bekendheid omdat de Pelgrimsvaders in 1620 hier hun laatste dienst hielden voordat ze naar Amerika vertrokken. Binnen bevindt zich in een glas-in-loodraam met een afbeelding van de Speedwell, het schip waar de medegrondleggers mee vertrokken naar de VS.

Sint-Lambertuskerk
De neogotische Lambertuskerk staat in Kralingen op de hoek van de chique Hoflaan. De kerk werd gebouwd in de periode 1875-1878 door Evert Margry, een leerling van de vermaarde P.J.H. Cuypers. Sint Lambertus is de beschermheilige van Kralingen.

Sint Dominicuskerk
Een bijzondere kerk in de omgeving van de Markthal. De Sint Dominicuskerk werd op 16 april 2016 uitgeroepen tot rijksmonument. Op diezelfde dag werd ook gevierd dat de orde van de Dominicanen 600 jaar in Rotterdam was gevestigd.

Parijsdagkerk
Dit fraaie Oud-Katholieke kerkgebouw is te vinden op de Nieuwe Binnenweg te midden van uitgaansplekken. Gebouwd tussen 1908 en 1910.

HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal
Rotterdam heeft sinds 1967 ook een kathedraal. De rooms-katholieke kerk werd vervaardigd tussen 1906 en 1908 in neoromaanse stijl.