Bruggen Rotterdam

Bruggen Rotterdam 2018-12-05T22:40:16+02:00

Rotterdam telt een groot aantal bruggen waarvan een aantal niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Rotterdam. Leuk om te weten: er bestaan plannen voor twee nieuwe bruggen over de Nieuwe Maas.

Erasmusbrug
De 802 meter lange Erasmusbrug is een van de grote Rotterdamse iconen. De Zwaan zag het licht in 1996 en vierde in 2016 alweer zijn twintigste verjaardag. De Erasmusbrug verbindt het centrum met zuid en heeft daarmee een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Het ontwerp is van architect Ben van Berkel van UNStudio.

Willemsbrug
Ook de Willemsbrug in oostelijke richting steekt de Nieuwe Maas over om uit te komen bij het Noordereiland. De tweede en huidige versie werd voltooid in 1981. De eerste versie stamde uit 1878 en speelde een prominente rol tijdens de Tweede Wereldoorlog toen mariniers van de nabijgelegen kazerne er fel verzet boden.

Van Brienenoordbrug
Als we nog verder oostelijk opschuiven komen we uit bij de Van Brienenoordbrug waarboven de rijksweg A16 loopt, één van de drukste snelwegen van Nederland. De brug die in 1965 geopend werd door koningin Juliana, biedt een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam waaronder het Feyenoordstadion.

De Hef
De Hef, een Rijksmonument en een icoon van Rotterdam, is een voormalige spoorweghefbrug uit 1927 die het Noordereiland verbindt met de wijk Feijenoord. De Hef loopt over de Koningshaven, net als de parallel gelegen Koninginnebrug. De Koningshavenbrug (officiële benaming van De Hef) is sinds 1993 niet meer in gebruik. Dankzij een lichtontwerp is De Hef nu ook in de avonduren in de karakteristieke groene kleur zichtbaar.

Regentessebrug
In de Wijnhaven vinden we de elegante Regentessebrug. Bijzonder aan de Regentessebrug is dat het een vooroorlogse brug uit 1898 betreft.

Noorderbrug
Deze brug verbindt Crooswijk met het Oude Noorden. De brug over de Rotte leidt naar het Noordplein en de aantrekkelijke Zaagmolenkade in het Oude Noorden waar je leuke restaurantjes en winkeltjes vindt.