Rotterdam telt een groot aantal bruggen waarvan een aantal niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Rotterdam. Leuk om te weten: er bestaan plannen voor twee nieuwe bruggen over de Nieuwe Maas.

Erasmusbrug
De 802 meter lange Erasmusbrug is een van de grote Rotterdamse iconen. De Zwaan zag het licht in 1996 en vierde in 2016 alweer zijn twintigste verjaardag. De Erasmusbrug over de Nieuwe Maas verbindt het centrum met het lang geïsoleerde zuid en heeft daarmee een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Het ontwerp is van architect Ben van Berkel die inmiddels al verschillende grote projecten in binnen- en buitenland op zijn naam heeft staan.

Willemsbrug
De rode Willemsbrug over de Nieuwe Maas verbindt het stadscentrum ter hoogte van de Oude Haven met het Noordereiland op zuid. De tweede en huidige versie werd voltooid in 1981. De eerste versie stamde uit 1878 en speelde een prominente rol tijdens de Tweede Wereldoorlog toen mariniers van de Marinierskazerne aan het Oostplein er fel verzet boden.

Van Brienenoordbrug
Als we nog verder oostelijk opschuiven aan de Nieuwe Maas dan komen we uit bij de Van Brienenoordbrug. Op de langste boogbrug van Nederland loopt de rijksweg A16, één van de drukste snelwegen van Nederland. De brug die in 1965 door koningin Juliana geopend werd, biedt een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam waaronder het Feyenoordstadion.

De Hef
De Hef, een Rijksmonument en een waar icoon van Rotterdam, is een voormalige spoorweghefbrug uit 1927. De Koningshavenbrug zoals ze officieel heet, verbindt het Noordereiland met de wijk Feijenoord. De Hef loopt over de Koningshaven, net als de parallel gelegen Koninginnebrug. De Hef is sinds 1993 niet meer in gebruik als gevolg van de Willemsspoortunnel die onder de Maas loopt. Dankzij een lichtontwerp is de fotogenieke De Hef nu ook in de avonduren in de karakteristieke groene kleur zichtbaar.

Regentessebrug
In de Wijnhaven vinden we de elegante Regentessebrug, een Rijksmonument. De Regentessebrug uit 1898 werd vernoemd naar Koningin-Regentes Emma. Het ontwerp is geïnspireerd op het 19e eeuwse Parijs.

Spanjaardsbrug
Bij het Haringvliet vinden we ook de Spanjaardsbrug (1886), een Rijksmonument. De naam van de ijzeren brug met smeedijzeren brugleuning verwijst naar de Spaanse veldheer Spinola die in 1608 op doorreis was in Rotterdam voor onderhandelingen over de Tachtigjarige Oorlog.

Ibrisbrug
In het Oude Haven gebied vinden we ook nog de piepjonge Ibisbrug (2013). De stalen constructie van de ophaalbrug is in de vorm van de snavel van een ibis.

Noorderbrug
Deze brug verbindt Crooswijk met het Oude Noorden. De brug over de Rotte leidt naar het Noordplein en de aantrekkelijke Zaagmolenkade in het Oude Noorden waar je leuke restaurantjes en winkeltjes vindt. De brug werd gebouwd in 1911 en is daarmee ook een vooroorlogse brug.

Rijnhavenbrug
Sinds 2012 verbindt de Rijnhavenbrug de Wilhelminapier met het lange tijd geïsoleerde Katendrecht. De 160 meter brug is exclusief voor voetgangers en fietser. Verwijzend naar de voormalige rosse buurt van Katendrecht heet de brug in de volksmond de Hoerenloper.