Met drie professionele voetbalclubs is Rotterdam de voetbalstad van Nederland. Zeker voor voetbalfans is een bezoek aan een van deze drie clubs een ‘must do’ tijdens een bezoek aan Rotterdam.

Feyenoord
De bekendste voetbalclub van Rotterdam is Feyenoord. Deze volksclub met een aanhang in heel Nederland is ontstaan in de wijk Feijenoord in Rotterdam Zuid. Feyenoord speelt in het stadion ‘De Kuip’, het bekendste en meest geprezen voetbalstadion van Nederland met een capaciteit van 51.137 zitplaatsen. Hoewel de trouwe fans van Feyenoord de laatste jaren weinig verwend zijn, kent de populaire club een rijke historie. Zo won Feyenoord als eerste (in 1970) en als laatste (in 2002) Nederlandse voetbalclub een Europacup, en werd de club in 2017 voor de 15e keer landskampioen. Als je de prijzen met eigen ogen wilt bekijken bezoek dan zeker het Feyenoordmuseum.

Sparta Rotterdam
Een andere roemruchte Rotterdamse voetbalclub is Sparta. De voetbalclub werd opgericht in 1888 en is daarmee de oudste voetbalclub van Nederland. Sparta Rotterdam speelt in ‘Het Kasteel’, een iconisch Nederlands stadion gelegen in de wijk Spangen tegen de grens van Schiedam aan. Het eerste voetbalstadion van Nederland werd gebouwd in 1916 naar een ontwerp van J.H. de Roos en W.F. Overeijnde. Sparta beleefde zijn topperiode in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een bezoek aan Het Kasteel kan mooi gecombineerd worden met de nabijgelegen Van Nellefabriek.

Excelsior
Excelsior is de derde voetbalclub van Rotterdam. De Kralingse voetbalclub, opgericht in 1902, speelt zijn voetbalwedstrijden in het bescheiden Woudenstein dat plaats biedt aan slechts 4.500 toeschouwers. Hoewel Excelsior een van de kleinere betaalde voetbalclubs van Nederland is, is ze regelmatig terug te vinden in de hoogste Nederlandse divisie en dat met minimale middelen.