Wat zijn de belangrijkste en meest bezienswaardige straten van Rotterdam? We zetten een aantal bekende en markante Rotterdamse straten op een rijtje.

Coolsingel
Iedereen kent natuurlijk de Coolsingel, de bekendste straat van Rotterdam die loopt van het Hofplein tot Blaak. Aan de brede verkeersader prijken het stadhuis en het oude postkantoor, twee klassieke gebouwen die het bombardement overleefd hebben. Verder vind je aan de Coolsingel grote ketens als de Bijenkorf en Donner en de welbekende Koopgoot. In 2017 is begonnen met het omturnen van de Coolsingel tot een sfeervolle flaneerpromenade die oude (vooroorlogse) tijden moeten doen laten herleven.

Weena
Een andere bekende Rotterdamse hoofdstraat is de Weena. Deze verkeersader waar veel grote bedrijven zetelen, loopt vanaf het Hofplein (grenzend aan de Coolsingel) helemaal door tot de Beukelsdijk in westelijk Rotterdam. Aan het Weena bevinden zich het Centraal Station, het Groothandelsgebouw, het Hilton en imposante wolkenkrabbers waaronder de gezichtsbepalende Delftse Poort, één van de meest in het oog springende gebouwen van Rotterdam die ver buiten de stad opdoemt.

Blaak
De Blaak is een brede straat die begint bij het Churchillplein (grenzend aan de Coolsingel in zuidelijke richting) en eindigt bij de Burgemeester van Walsumweg nabij Station Blaak, de Markthal en de Kubuswoningen. De straat wordt gekenmerkt door hoge (kantoor)gebouwen en bekende instellingen als de Kamer van Koophandel en de Willem de Kooning Academie.

Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat heeft zich ontwikkeld tot de levendigste en leukste uitgaansstraat van Rotterdam. De Witte de Withstraat is bezaaid met kroegjes, restaurants en kunstgaleries. Verder zijn er ook een aantal gemeentelijke monumenten te vinden, zoals op nummer 63 waar het NRC Handelsblad zetelde. De straat loopt van de Schiedamse Vest tot de Eendrachtsweg.

Oude Binnenweg
De Oude Binnenweg is de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Dat proef je direct aan de sfeer en de klassieke bruine kroegen in deze bescheiden smalle straat. De Oude Binnenweg loopt van de Karel Doormanstraat tot de Mauritsstraat.

Nieuwe Binnenweg
De Oude Binnenweg wordt opgevolgd door de Nieuwe Binnenweg in westelijke richting. De Nieuwe Binnenweg is een kilometerslange straat die van hartje centrum helemaal doorloopt tot de Lage Erfbrug in Delfshaven. Aan het begin van de Nieuwe Binnenweg bevinden zich al decennia veel van Rotterdams beste uitgaanszaken als Rotown en het Westerpaviljoen.

Westersingel
Als je Centraal Station uitstapt, dan ligt de Westersingel al op je te wachten. Aan deze bekende singel loopt een wandelpromenade die leidt naar de Beeldenroute die deel uitmaakt van de Culturele As in Rotterdam. Andere bekende plekken aan de Westersingel zijn China Town (dat wil zeggen een klein gedeelte), de Remonstrantse kerk en het Museum Boijmans Van Beuningen. De 1,2 kilometer lange Westersingel eindigt bij de Westzeedijk in zuidelijke richting niet al te ver van de Maas.

West-Kruiskade
De West-Kruiskade is een levendige, exotische straat vol met toko’s. De Rotterdamse Chinatown bevindt zich voor een groot gedeelte in deze straat en is een aanrader voor wie bijvoorbeeld een Chinese supermarkt of Chinees restaurant zoekt, net als tal van andere internationale toko’s. Het zal niet verbazen dat het Chinees Nieuwjaar ook in de West-Kruiskade wordt gevierd. De West-Kruiskade, op 5 minuutjes lopen van Centraal Station, begint bij de Westersingel en gaat over in de 1e Middellandstraat in westelijke richting.

Noordsingel
De Noordsingel werd in 1852 ontworpen door de architecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher. Nog in diezelfde eeuw werden in deze bekende Rotterdamse singel in het Oude Noorden een gevangenis (in 1872) en gerechtshof (in 1899) gebouwd. Dit complex (het gerechtshof verhuisde reeds in 1996 naar de Kop van Zuid) heeft recent een woonbestemming gekregen en het belooft een spannend project te worden. De Noordsingel loopt van het Noordplein tot de Bergweg waar de singel overgaat in de Bergsingel.

Heemraadssingel
Een statige singel met imposante afmetingen. Maar de Heemraadssingel is niet alleen uitgestrekt, maar ook breed en rijk aan groen. De Heemraadssingel begint bij de kruising met de Rochussenstraat en eindigt bij de Diergaardetunnel, anderhalf kilometer lang.

Parklaan
De Parklaan in het Scheepvaartskwartier is de meest statige laan van Rotterdam. In deze chique laan streken in de 19e eeuw havenbaronnen (Van Beuningen), bankiers (Mees) en andere welgestelde Rotterdammers neer. Het fraaiste huis vormt nummer 17 waar Henry Jamin ooit woonde, de oprichter van de welbekende snoepketen. De Parklaan loopt van de Veerhaven tot Het Park.