Straten Rotterdam

Straten Rotterdam 2018-01-14T19:15:02+00:00

Wat zijn de belangrijkste en meest bezienswaardige straten van Rotterdam?

Coolsingel
Iedereen kent natuurlijk de de Coolsingel, de bekendste straat van Rotterdam. Aan de brede verkeersader die loopt van het Hofplein tot Blaak zijn grote ketens als de Bijenkorf gevestigd, terwijl onder de Coolsingel de welbekende Koopgoot loopt. In 2017 zal begonnen worden met het omturnen van de Coolsingel tot een sfeervolle flaneerpromenade die oude (vooroorlogse) tijden moeten doen laten herleven.

Weena
Een andere Rotterdamse hoofdstraat is de Weena. Deze verkeersader loopt vanaf het Hofplein (grenzend aan de Coolsingel) en eindigt bij de Beukelsdijk in westelijke richting. Aan het Weena liggen het Centraal Station en verschillende imposante wolkenkrabbers waaronder de iconische Delftse Poort, een van de meest in het oog springende gebouwen van Rotterdam die ver buiten de stad zichtbaar is.

Blaak
Deze brede straat begint bij het Churchillplein (grenzend aan de Coolsingel) en eindigt bij de Burgemeester van Walsumweg nabij Station Blaak, de Markthal en de Kubuswoningen. De straat wordt gekenmerkt door hoge (kantoor)gebouwen. Aan de Blaak liggen onder meer de Kamer van Koophandel en de Willem de Kooning Academie

Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de levendigste en leukste uitgaansstraat van Rotterdam. De Witte de Withstraat is bezaaid met kroegjes, restaurants en kunstgaleries en telt daarnaast ook een aantal gemeentelijke monumenten. De straat loopt van de Schiedamse Vest tot de Eendrachtsweg.

Oude Binnenweg
De Oude Binnenweg is de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Dat merk je ook aan de sfeer en de klassieke bruine kroegen in deze kleine, smalle straat die loopt van de Karel Doormanstraat tot de Mauritsstraat.

Nieuwe Binnenweg
De Oude Binnenweg wordt opgevolgd door de Nieuwe Binnenweg in westelijke richting, een kilometerslange straat die helemaal doorloopt tot de Lage Erfbrug in Delfshaven. Aan het begin van de Nieuwe Binnenweg bevinden zich al decennia veel bekende uitgaanszaken als Rotown en het Westerpaviljoen.

Westersingel
Als je Centraal Station uitstapt, dan ligt de Westersingel recht voor je. Aan deze bekende singel loopt een wandelpromenade die leidt naar de Beeldenroute die deel uitmaakt van de Culturele As in Rotterdam. Andere bekende plekken aan de Westersingel zijn China Town (een deel hiervan), de Remonstrantse kerk en het Museum Boijmans Van Beuningen. De 1,2 kilometer lange Westersingel eindigt bij de Westzeedijk in de richting van de Maas.

West-Kruiskade
De West-Kruiskade is een levendige, exotische straat vol met toko’s. De Rotterdamse Chinatown bevindt zich voor een groot gedeelte in deze straat en is een aanrader als je een goede Chinese supermarkt of Chinees restaurant zoekt; ook het Chinees Nieuwjaar wordt hier gevierd. De West-Kruiskade, niet al te ver van het Centraal Station gelegen, begint bij de Westersingel.

Noordsingel
De Noordsingel werd in 1852 ontworpen door de architecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher. Nog in dezelfde eeuw werden in deze bekende Rotterdamse singel in het Oude Noorden een gevangenis (in 1872) en gerechtshof (in 1899) gebouwd. Dit complex (het gerechtshof verhuisde reeds in 1996 naar de Kop van Zuid) heeft recent een woonbestemming gekregen. De Noordsingel loopt van het Noordplein tot de Bergweg waar de singel overgaat in de Bergsingel.

Heemraadssingel
Een statige singel met imposante afmetingen. De Heemraadssingel begint bij de kruising met de Rochussenstraat en eindigt bij de Diergaardetunnel, in totaal 1,5 kilometer lang. De Heemraadssingel is niet alleen uitgestrekt, maar ook breed en rijk aan groen.

Parklaan
De Parklaan in het Scheepvaartskwartier is de meest statige laan in Rotterdam. De Parklaan loopt van de Veerhaven tot Het Park. In deze chique laan streken in de 19e eeuw havenbaronnen, bankiers en andere welgestelde Rotterdammers neer. Het fraaiste huis vormt nummer 17 waar Henry Jamin ooit woonde, de oprichter van de welbekende snoepketen.