Kralingse Plas Molens

Kralingse Plas Molens 2016-05-15T18:32:12+00:00
Kralingseplas molens

Kralingse Plas molens

Aan de rand van de Kralingse Plas in Rotterdam staan twee molens die te bezichtigen zijn. De molens De Lelie en De Ster zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijmolens in Nederland, waarschijnlijk ook ter wereld. De Kralingse Plas molens hebben een museumfunctie en ze zijn te bezichtigen.

Rijksmonumenten

De Kralingse Plas molens worden al vroeg in de geschiedenis genoemd. Molen de Lelie (1777) werd eerst gebruikt om katoen te wassen voor een nabijgelegen katoendrukkerij. Molen de Ster (1777) werd als snuif- en specerijenmolen gebruikt en is twee maal afgebrand, maar beide keren weer herbouwd. De molens zijn Rijksmonumenten.

De fabricage van snuiftabak is een ingewikkeld proces waarbij tabak wordt gesausd, gefermenteerd, fijngehakt en gezeefd. Het malen van specerijen gebeurde op verschillende soorten stenen, op de zogenaamde koldergang en met liggende stenen waar tussen het maalgoed werd fijngemalen. In beide molens worden weer specerijen gemalen.

Molens bezichtigen

De Ster en De Lelie zijn elke tweede zaterdag van de maand in bedrijf. De molens zijn gratis te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur en er wordt dan uitleg gegeven over de productie van snuiftabak en het malen van specerijen. Daarnaast zijn de molens ook vaak op donderdag geopend, als de molens draaien. De snuiftabak en de gemalen specerijen kun je dan ook kopen in de molens.

Meer informatie

Plaszoom 324,
Rotterdam
Tel: +31 10 521 6759
Website: www.snuifmolens.nl
E-mail: info@snuifmolens.nl

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kralingseplas Molens 51.931578, 4.521271 Kralingseplas Molens