Kralingseplas molens

Kralingse Plas Molens

Aan de Kralingse Plas in Rotterdam staan twee molens met een museumfunctie die bezichtigd kunnen worden. De Kralingse Plas molens De Lelie en De Ster zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijmolens in Nederland en waarschijnlijk ook de enige ter wereld.

Rijksmonumenten

De Kralingse Plas molens, rijksmonumenten, werden al vroeg in de geschiedenis genoemd. Molen de Lelie (sinds 1777) werd oorspronkelijk gebruikt om katoen te wassen voor een nabijgelegen katoendrukkerij. Molen de Ster (eveneens van 1777) werd ooit als snuif- en specerijenmolen gebruikt. De Ster is twee maal afgebrand, maar beide keren weer herbouwd.

De fabricage van snuiftabak is een ingewikkeld proces waarbij tabak wordt gesausd, gefermenteerd, fijngehakt en gezeefd. Het malen van specerijen gebeurde op verschillende soorten stenen, op de zogenaamde koldergang en met liggende stenen waar tussen het maalgoed werd fijngemalen. In beide molens worden weer specerijen gemalen en kan het proces met eigen ogen bekeken worden.

Kralingse Plas Molens bezichtigen

De Ster en De Lelie zijn elke tweede zaterdag van de maand in bedrijf en  beide molens zijn dan gratis te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Er wordt uitleg gegeven over de productie van snuiftabak en het malen van specerijen. Daarnaast zijn de molens ook vaak op woensdag geopend in het geval de molens draaien en de snuiftabak en de gemalen specerijen kunnen dan gekocht worden in de molens.

Contactgegevens Kralingse Plas molens

Adres: Plaszoom 324, Rotterdam
Telefoon: +31 10 521 6759
Website: www.snuifmolens.nl
E-mail: info@snuifmolens.nl

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Kralingseplas Molens 51.931578, 4.521271 Kralingseplas Molens