Chinees Nieuwjaar in het kort

Wanneer
22 januari t/m 29 januari 2023
zaterdag 28 januari 12:00-21:00 uur

Waar
Wijkpark Oude Westen/West-Kruiskade en andere delen van stad

Toegang
Gratis

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

Het Chinees Nieuwjaar wordt in Rotterdam uitgebreid gevierd! De meeste activiteiten concentreren zich traditioneel op en rondom de West-Kruiskade met Wijkpark Oude Westen als festivalhart. Maar het festival is in de loop van de tijd flink gegroeid met activiteiten over heel de stad, variërend van de Markthal tot Katendrecht.

Leeuwendans in Rotterdam
De Leeuwendans op zaterdag aan de West-Kruiskade is het belangrijkste onderdeel van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam. Ondernemers op de West-Kruiskade krijgen dan bezoek van leeuwen vergezeld door draken, een levensgrote aap en spetterend vuurwerk. Met deze eeuwenoude traditie worden boze geesten verjaagd en voorspoed opgeroepen. Volgens de legende moet het beest ‘Nian’ met o.m. rotjes en de kleur rood weggejaagd worden. Na de Leeuwendans kan er naar hartelust op z’n Chinees gewinkeld, gegeten en gedronken worden in de West-Kruiskade en het Wijkpark Oude Westen en op tal van andere locaties buiten dit gebied. Sinds 2018  wordt er op zondag op Katendrecht ook een Leeuwensdans gehouden.

Activiteiten en locaties – Jaar van de Rat 2020 [update volgt]
In 2020 werd het jaar van het rat ingeluid – in Rotterdam omgedoopt tot Jaar van de Muis. In de Chinese cultuur staat dit voor voor welvaart en goede zaken. Op verschillende plekken in Rotterdam kon je enorme muizen zien opduiken. Ook wapperden vanaf 27 januari weer de Chinese vlaggetjes aan de Boompjes, de traditionele vlaggenparade.  De Leeuwendans werd in 2020 op zaterdag 1 februari gehouden aan de Westkruiskade en op zondag 2 februari op Katendrecht, waar ooit de eerste Chinese inwoners van Rotterdam zich vestigden. Natuurlijk kon er weer volop geproefd worden van de rijke Chinese keuken in pop-up restaurants in Wijkpark Oude Westen en de Chinese restaurants aan en rondom de Westkruiskade. Ook de Peking Express reed weer, een unieke tramrit met een Chinees diner en bijzondere verhalen. Elke avond om 18:30 vertrok de Peking Express vanaf Willemsplein bij de Erasmusbrug. Kinderactiviteiten waren er ook volop te vinden in het Wijkpark Oude Westen. Bekijk de laatste info op Rotterdam Chinese New Year.